Hlavní obsah

Ptali se mě na jména, která znám jen z tisku. Mynář mluvil před komisí dvacet minut

• Aktualizováno

Nezvykle krátce trvalo vystoupení hradního kancléře Vratislava Mynáře před sněmovní vyšetřovací komisí. Její šéf Pavel Blažek (ODS) jako důvod uvedl, Mynářův výslech je pouze okrajový. Před kancléřem před poslanci tři hodiny hovořil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), od šesti večer na komisi vystupuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zákonodárci již dříve vyslechli policisty a státní zástupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Článek

„Veškeré jednání a vyšetřování probíhá v utajeném režimu, takže se k tomu můžu těžko vyjadřovat. Snad jediná věc - byl jsem dotazován na jména, která jsem v životě neslyšel, neviděl, a vím o nich jenom z MF Dnes a Lidových novin,” řekl po jednání Mynář.

Blažek dodal, že šlo pouze o okrajový výslech. „Samozřejmě byla debata, zda Pražský hrad se nějak angažoval v dnešním dění v policii, to je vše. Pan Mynář rozhodně není hlavní postavou,” zdůraznil.

Předmětem činnosti této komise není, co a jak dělá NBÚ
Pavel Blažek (ODS), předseda vyšetřovací komise

Komise Mynáře pozvala kvůli slovům, která měla zaznít v jednom z odposlechů v kauze Vidkun. Podnikatel Ivan Kyselý měl hovořit o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu”, uvedl před časem Český rozhlas. [celá zpráva]

Mynář neúspěšně požádal Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o udělení nejvyššího stupně prověrky. Proti jejímu neudělení se brání soudně.

Kancléř při odchodu novinářům řekl, že v souvislosti s jeho prověrkou se nic neřešilo. „Předmětem činnosti této komise není, co a jak dělá NBÚ. I kdyby nás to zajímalo, tak to není předmětem činnosti naší komise,” dodal Blažek.

Na dotaz, zda je Mynář s Kyselým v kontaktu, kancléř odpověděl: „Pana Kyselého znám léta. V kontaktu jsme posledních pět let velmi málo.”

Komise si znovu pozve Šlachtu

Ještě před Mynářem poslanci vyslýchali šéfa vnitra Chovance. „Na všechny otázky, které byly kladeny, jsem odpověděl. Doufám, že výsledek bude konkrétní. Nebyla to politická debata,” řekl po jednání ministr.

Místopředseda komise Martin Lank (Úsvit) řekl, že poslanci si zřejmě budou muset vyslechnout znovu některé lidi, kteří už vypovídali dříve.

„Některé si budeme muset pozvat znovu, protože jsme se dozvěděli další skutečnosti a rádi bychom je konfrontovali,” sdělil Lank. Předvolání tak zřejmě znovu dostane někdejší šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta nebo policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Dá se očekávat, že se objeví nová jména, která na seznamu nebyla,” podotkl Lank. Jako příklad uvedl ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Koaliční spory

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého Vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před vyšetřovací komisí k reformě policie

Policisté i žalobci již vypovídali

Komise už dříve vyslechla bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který od policie kvůli nesouhlasu s reorganizací odešel, a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ištvan dal členům komise dokument, který vypracoval bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Výslech Komárka, jenž se kvůli reorganizaci dostal do ostrého sporu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, členové komise v srpnu nedokončili. Komárek by měl výpověď dokončit ve čtvrtek.

Před poslance už předstoupili Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube a náměstek ředitele nové Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Vild, jenž dříve vedl protikorupční útvar. V minulém týdnu svoje názory na policejní reformu poslancům sdělili šéf tuzemských žalobců Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám