Hlavní obsah

Ptačí chřipka poprvé v komerčním chovu. Na farmě na Strakonicku vybijí 6500 kachen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v českém komerčním chovu. Je na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku. Chov 6500 kusů kachen se bude vybíjet ve čtvrtek. Veterináři zatím zjišťují, jak se mohla choroba do uzavřeného chovu dostat. V Česku už je jedenáct ohnisek nákazy. Ve středu byla totiž ptačí chřipka potvrzena také v malochovu v Kadeřavci u Turnova.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V Řitovízi nahlásil Chovatel úhyn zhruba 160 kachen v úterý a ve středu.

V halovém chovu bez výběhu je celkem asi 6500 kachen, část zvířat vykazovala klinické příznaky nákazy, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Vyšetření podle něj potvrdilo ptačí chřipku H5.

Ptačí chřipka se objevila také v malochovu drůbeže v Kadeřavci u Turnova na Semilsku. Podle Pejchala je v něm zhruba 50 kusů drůbeže.

Jedná se o první ohnisko nákazy v Libereckém kraji, jedenácté v celé České republice. Kromě posledně jmenovaného jsou čtyři ohniska ptačí chřipky v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském a Olomouckém kraji.

Úhyny volně žijících ptáků na nemoc pak byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji.

Chovatelé mohou žádat odškodnění

Chovatelé drůbeže mohou dostat od státu za vybité kusy náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Zatím veterináři vybili přes 13 tisíc ptáků, ministerstvo zemědělství dostalo první žádost o odškodnění.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám