Hlavní obsah

Psychiatrička, která se starala o Babiše juniora, dostala místo ve vládní radě

Praha

Psychiatrička Dita Protopopová, která se starala o syna premiéra Andreje Babiše (ANO), se stala tajemnicí národní vládní rady pro duševní zdraví. Šéf kabinetu Babiš se v pátek nechal slyšet, že ji nepovažuje za kontroverzní osobu.

Foto: Hnutí ANO

Dita Protopopová

Článek

Vznik Rady vlády pro duševní zdraví byl schválen na konci srpna, zřízena byla počátkem října. Protopopová do funkce nastoupila před třemi týdny, informovala MF Dnes.

Tajemníka do funkce jmenuje premiér po dohodě s ministrem zdravotnictví. Podle Babiše není Protopopová kontroverzní.

„Je to osoba, které záleží na řešení duševního zdraví našich obyvatel. Jakou máme dneska koncepci? Když má někdo problém, tak ho zavřeme do Bohnic. Paní Protopopová přichází s reformou psychiatrické léčby a říká, že zkrátka budeme lidem pomáhat doma nebo v jejich bydlišti,“ uvedl v pátek premiér.

Ona za to nemůže, že můj syn byl její pacient
Andrej Babiš (ANO), premiér

Protopopovou údajně Babišovi navrhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Samozřejmě jsem měl k tomu výhrady, ale podpořila ji odborná veřejnost. Nikdy jsem nezaznamenal, že by někdo řekl, že to není odborník. Takže když mi ji pan ministr Vojtěch navrhnul, tak samozřejmě jsem ji jmenoval. Ona za to nemůže, že můj syn byl její pacient,“ doplnil Babiš.

Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií synovi premiéra Andreje Babiše (ANO) pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

V kauze byl z dotačního podvodu obviněn i premiér, pražské městské státní zastupitelství v polovině září stíhání Babiše i dalších obviněných zastavilo. Rozhodnutí je pravomocné, usnesení ještě může zrušit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Můj syn měl štěstí, že měl kamaráda, poděkoval Protopopovi Babiš

Domácí

Protopopová, která v minulosti byla Babišovou poradkyní na ministerstvu financí, loni v listopadu po propuknutí kauzy kolem Babišova syna odešla na vlastní žádost z Národního ústavu duševního zdraví.

Zdůvodnila to mediálním tlakem na sebe i ústav, média podle ní zpochybňovala její odborné kvality. V té době už Protopopová pracovala na ministerstvu zdravotnictví. Předloni neúspěšně kandidovala za hnutí ANO do Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám