Hlavní obsah

Prvním dítětem roku v Česku je Barbora narozená ve Vyškově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním novorozencem letošního roku v Česku je Barbora, která přišla na svět minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov. Z prvních miminek v jednotlivých krajích se ještě dvě další narodila v prvních deseti minutách roku. Pět minut po půlnoci přišla na svět Rozálie v Plzeňském kraji a o tři minuty později Lara v Praze. Mezi prvními dětmi roku v krajích je devět dívek a pět chlapců.

Foto: Nemocnice Vyškov, ČTK

Prvním novorozencem letošního roku v Česku je Barbora, která přišla na svět minutu po půlnoci ve Vyškově.

Článek

Barbora, která se ve vyškovské nemocnici narodila ženě s trvalým bydlištěm v Olomouckém kraji, po narození vážila 3090 gramů. Titul prvního občana Jihomoravského kraje tak přísluší děvčátku pojmenovanému Naira narozenému v 01:45 v porodnici Fakultní nemocnice Brno na Obilním trhu.

Rozálie v Plzeňském kraji se narodila ve Fakultní nemocnici Plzeň, měla porodní váhu 3160 gramů. Holčička Lara přišla v Praze na svět ve Fakultní nemocnici Bulovka. Vážila 3188 gramů. První chlapec v hlavním městě se narodil 16 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Motole.

V první půlhodině nového roku přišli na svět ještě chlapec Makar v pelhřimovské nemocnici 14 minut po půlnoci a Viktorie v nemocnici v Havířově, která se v 00:26 narodila mamince z Orlové. Také v Libereckém, Zlínském, Středočeském, Karlovarském a Jihočeském kraji mají první novorozence z první hodiny roku. Filip v 00:33 přišel na svět v porodnici nemocnice v Jablonci nad Nisou, Mateo o tři minuty později v Uherském Hradišti, Hanna se narodila v 00:41 v nemocnici v Rakovníku, Julie v 0:51 v sokolovské nemocnici a Amélie o dvě minuty později v Písku.

Termín porodu pro zlost. Pod tlak se dostávají rodičky i lékaři

Domácí

V Královéhradeckém kraji je prvním narozeným letošního roku Maxmilián, který přišel na svět v 01:00 v porodnici Oblastní nemocnice Trutnov. Osm minut po něm se narodil Vilém v porodnici Chrudimské nemocnice, který je prvním letošním dítětem v Pardubickém kraji. Do 03:38 si na prvního novorozence roku počkali v Ústeckém kraji, Eliška se tam narodila v litoměřické nemocnici. Rozálie v šumperské nemocnici jako první letošní dítě v Olomouckém kraji přišla na svět v 10:52.

Rodiče dětí, které se narodí letos od 1. ledna, budou pobírat vyšší rodičovskou. Místo nynějších celkem 300 000 korun budou moci čerpat o 50 000 korun víc. U vícerčat se pak částka v příštím roce zvedne o 75 000 korun na celkových 525 000 korun. Vyplácení dávky se zkrátí z maximálně čtyř let na nejvýše tři roky.

Otec na rodičovské dovolené? V Česku zatím vzácnost

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám