Hlavní obsah

První verdikt

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeremy Simitz je tedy první americký voják, odsouzený za kruté zacházení s vězni. Krutost je zasutá vlastnost lidí, a v situacích nenormálních - a válka je nenormální - se utrhne ze řetězu.

Foto: Parkinson Slovácko

Slavnostním nástupem začíná každá Parkinsoniáda v Dubňanech. Nebude to mu jinak ani letos

Článek

Bylo by nebezpečně povrchní považovat Američany za rodilé trýznitele a režim jejich země za z podstaty trýznitelský, stejně jako dávat tuto nálepku některé arabské zemi a jejím lidem, či si to myslet o Číňanech nebo Japoncích. Není vyloženě krutých a vyloženě holubičích národů - a o nás, Slovanech, si už dávno nečiníme iluze dávných buditelů, co nás kreslili v holubičí podobě. Každý národ má na mapě svých dějin začerněná místa hanby.

Rozdíly však existují. Nikoli ve výskytu krutých metod, ale v ochotě se s takovými zločiny vyrovnat, v odvaze o nich mluvit a soudit je. Simitz není poslední Američan, který kvůli událostem v Abú Ghrajb stanul před americkým vojenským tribunálem. Ortelem soudu bude později někdo rozhořčen, někdo zklamán, někdo spokojen. Důležité však je: v prostředí americké armády byly spáchány zločiny na zajatcích. Tyto zločiny byly odhaleny a americkými úřady budou potrestány. Přál bych si, aby takhle končily podobné zločiny i kruté přehmaty také v jiných zemích. Třeba v těch, kde se uříznutí hlavy před kamerou nedostane ani na první stránky novin.

PRÁVO 20. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám