Hlavní obsah

První technaři už jsou na loukách v Příchovicích

Právo, Václav Kozák, Jan Rychetský
PŘÍCHOVICE

Organizátoři CZTeku mají smlouvy na pozemky s družstvem Jen měsíc po rozehnaném CzechTeku to příznivci techna zkoušejí znovu. V Příchovicích na Plzeňsku ve čtvrtek podepsali organizátoři ohlášené víkendové technoparty CZTek smlouvy o pronájmu pozemků. Už odpoledne se na vyhrazeném parkovišti objevila první auta tanečníků techna.

Článek

Vše se odehraje v přírodním areálu Ostrov a na přilehlých loukách podél řeky Úhlavy. Organizátoři tvrdí, že dodrží všechna pravidla, předem jednali s obcí i policií, přesto akce vzbuzuje obavy. A to nejen u místních obyvatel, ale i u samotných pořadatelů.

"Děláme všechno pro to, aby party proběhla v klidu," tvrdil jeden z organizátorů Jan Štech. Z CzechTekem jejich akce prý nemá nic společného. "Nás prostě baví pořádat takové akce. Nechtěli jsme dělat nic velkého. Počítali jsme zhruba s dvěma tisícovkami lidí. Kolem naší party se ale po tom průšvihu u Mlýnce začíná dělat mediální humbuk a teď se bojím, že se lidí sjede moc," přiznal druhý z pořadatelů Zbyněk Ambrož z Nýřan u Plzně. O reklamu v médiích prý pořadatelé nestojí. "Vědět předem, co se bude kolem toho dít, tak se na to vykašlem," tvrdil včera Právu Štech. Organizátoři tvrdili, že mají dohodu s majiteli celé louky, na které se bude party konat.

O pozemky se ale dělí dvě desítky vlastníků. "Se všemi jsme nejednali," přiznal Ambrož. "Máme ale dohodu se zemědělským družstvem v nedalekých Přešticích, které má všechny pozemky od majitelů v nájmu," mával smlouvou organizátor. Firma ProKlas Přeštice má skutečně louky v pronájmu, nájemní smlouvy jí ale zakazují pozemky dál propůjčovat. "Dohodli jsme se, že jim louky pronajmeme za to, že je po akci dají do původního stavu. Nebudeme mít žádný zisk, takže by to vlastníkům nemělo vadit. Byli bychom radši, kdyby se akce konala jinde, ale snad nedojde k problémům," řekl jednatel ProKlasu Miroslav Engelthaler.

Většina drobných vlastníků travnatých ploch s party skutečně souhlasí. "V červenci jsme tu měli reggae festival s 5000 lidmi z celého světa. A bylo to úplně v pohodě. Technaři mi nevadí, když nebudou dělat binec po obci," řekla majitelka části louky Jana Beštová.

Vedení obce má z akce obavy, ale bránit se nemůže. "Akce je domluvená s vlastníky pozemků, my to neovlivníme. Můžeme být rádi, že organizátoři včas přišli a slušně nás požádali o souhlas. Dohodli jsme se s nimi na hygienických pravidlech - pitné vodě, záchodech a natočení aparatur směrem od obce," popsal dohodu příchovický starosta Karel Šašek (nez.). "Kdyby ale už platil zákon, že obec musí dát k podobné akci svolení, řekli bychom ne. Areál není vhodný na velké festivaly a technoparty se může zvrhnout. Navíc bude složité zajistit dost míst pro auta účastníků, asi budou stát po celé obci," dodal.

"Již v poledne zde parkovalo několik aut. Nedokážu si představit, kolik jich přijede, ale určitě to pro obec bude neúměrné zatížení," prohlásila místostarostka obce s tím, že netrpělivě očekává, kdy vejde v platnost nový technozákon.

Policisté si prohlédli louky

Pro ministra vnitra Františka Bublana je jednání organizátorů CZTeku s obecním úřadem a policií dobrým signálem. Proto chce tentokrát věřit, že technaři dodrží stanovená pravidla. "To je to, o co jsme usilovali, aby to mělo větší otevřenost, aby byl obecný souhlas a vše bylo dojednáno. Když budou schopni to udělat tímto způsobem, tak není důvod k policejnímu zásahu. Chci věřit, že technoparty tentokrát proběhne tam, kde je ohlášena. Protože kdyby to udělali jinde, tak by sami veřejnosti dokázali, že nejsou schopni žádné domluvy. A že tou zábavou, kterou vyhledávají, je boj s policií," řekl Bublan Právu s tím, že policie samozřejmě ve střehu je. "Nechce ale s technaři nějak válčit, abychom si dokazovali, kdo je lepší a kdo udělá nějakou lepší tajnou operaci," dodal ministr.

Policisté si ve čtvrtek byli louky a okolí prohlédnout. "Jsou tu dvě příjezdové cesty. Po polní cestě od Přeštic pustíme jen vozy s aparaturou a pak ji uzavřeme. Ostatní účastníci budou přijíždět od Příchovic," popsal velitel manévrů na technoparty Jan Brázda z plzeňské policejní správy. Policie nasadí do akce dopravní a pořádkovou službu. "Zatím nevidím důvod, proč nasazovat speciální jednotky," sdělil Brázda.

Dnes se očekává nával

Je zřejmé, že největší nával technařů na vyhrazené louky se očekává dnes. Mluvčí iniciativy www.policejnistat.cz Pavel Eichler se CZTeku prý zúčastní. "Vzal jsem si dovolenou a pojedu tam dnes odpoledne," uvedl technař Martin Boháč. "Do Příchovic zamíříme ještě v noci na pátek," řekl Právu Jiří Kassl, který ve čtvrtek odpoledne pořádal protestní hudební party na plzeňském náměstí. Podle jeho odhadu vyrazí do Příchovic o víkendu kolem tisícovky lidí Plzně.

Zatím to však na masový nájezd, jako prožil Mlýnec, zřejmě nevypadá. "Mohu říci téměř na sto procent, že zdejší dýdžejové tam nepojedou," řekl Právu jeden z organizátorů včerejšího ostravského koncertu proti policejnímu zásahu na CzechTeku. Pořadatelé ohlásili, že o produkci se postará zhruba 20 soundsystémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám