Hlavní obsah

První skiareály ruší pokladny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv koupi skipasu přes internet nabízejí lyžařské areály už několik let, stále je mnoho lidí zvyklých pořídit si lístek na vlek až pod sjezdovkou u pokladny. Takové lyžaře čeká od letošní sezony překvapení ve skiareálu Ještěd v Jizerských horách nebo ve středisku Labská u Špindlerova Mlýna. Zde už skipas u pokladny za hotovost nekoupí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na Ještědu klasickou kamennou pokladnu zrušili a nahradila ji místnost s několika automaty. Většina slouží pro výdej skipasu pořízeného v e-shopu, pokladní pak nahradil automat, kde je možné platit pouze kartou. „To ale bude dražší. Lepší je registrovat se a nakoupit v e-shopu přes mobil,“ radí pracovnice v přilehlém obchodu se suvenýry, kam zákazníci nyní v nemalých počtech míří pro radu.

„Hlásí mi to chybu při čtení čárového kódu, co máme dělat?“ šermuje mobilem otec rodiny. Další lyžař se zlobí, že v předprodeji omylem koupil skipas na večerní lyžování o den dřív. U automatu na kartu se rychle tvoří fronta, i když je cena o stokorunu vyšší.

Také ve Špindlerově Mlýně chystají něco podobného. Počty pokladních zde postupně omezují. „Dokonce například na Labské je v současné chvíli také pouze online vstup do areálu. Tudíž i Špindlerův mlýn je již na cestě k plné automatizaci do budoucna,“ řekla Právu Martina Voráčková, mediální zástupkyně slovenské skupiny Tatry Mountain Resorts, která skiareál na Ještědu a ve Špindlerově Mlýně provozuje.

V Jeseníkách zavádějí virtuální skipas. Jako první na světě

Cestování

Pozor na rozdíl v ceně

I tady si skipas musíte koupit předem a vyzvednout kartu v automatu. Například v areálu Černá Hora – Pec ale fungují výdejní automat a pokladna vedle sebe. „O dalším středisku nevím, ale to nemusí nutně znamenat, že se nějaké s tímto režimem do příští sezony neobjeví,“ sdělil Právu k rušení klasických pokladen ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot. „Pro skiareály to znamená částečnou úsporu za velmi nerovnoměrně vytížené pracovní síly,“ dodal.

Digitalizace je ale podle něj výhodná i pro zákazníky, pořízení skipasu z domova je vyjde levněji a nemusejí stát v případné frontě. Skipas lze po registraci propojit s věrnostními programy nebo statistikou, kolik kilometrů lyžař najezdil.

Rozdíl v ceně skipasu za hotovost může činit i několik set korun. Například podle ceníku Špindlerova Mlýna bude v hlavní sezoně od pondělí jednodenní skipas na pokladně stát 1590 korun, v automatu ve středisku kartou 1340 Kč a online 1090 Kč. Rozdíl oproti pokladně je tedy 500 Kč. Ceny v e-shopu se ale mohou ještě měnit podle poptávky.

Podle průzkumu agentury CzechTourism zdražilo třicet tuzemských středisek skipasy meziročně o 10 až 15 procent. Výhodné jsou integrované skipasy pro více středisek. Novinkou je třeba skipas pro Beskydy a Valašsko zahrnující sedm areálů. Dospělého stojí čtyři libovolné dny 2240 Kč.

Přes web levněji

Placení přes webové stránky upřednostňují v současné době také v příhraničním areálu Hochficht v Rakousku, skipasy nakoupené přes internet jsou levnější než na pokladně. „Lyžaři zaplatí při nákupu hodinového nebo celodenního skipasu na pokladně o tři eura více,“ sdělil Právu mluvčí areálu Martin Řezáč s tím, že na webu stojí nyní celodenní skipas 47 eur, zatímco na pokladně 50.

Anketa

Pořizujete si skipas až pod svahem, nebo předem v e-shopu?
Až na horách
87 %
Předem
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6010 čtenářů.

Rakouský Hochficht lyžařům skipasy zdraží s citem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám