Hlavní obsah

První pohotovostní štáb bude řešit agresivní vlčí jedince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj má pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků. Jde o první region, ve kterém Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) takový štáb zřídila. Důvodem jsou častá napadení a usmrcení desítek ovcí na Jablunkovsku. Vlci tam v poslední době útočí častěji než v minulosti, jen letos zaútočili ve více než dvou desítkách případů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve štábu jsou kromě odborníků z AOPK i zástupci hejtmanství, policie, veterinární správy a myslivců.

„Pohotovostní štáb byl ustaven v předstihu. Jeho plná činnost bude možná až poté, co budou Moravskoslezským krajem a AOPK vydány výjimky podle zákona o ochraně přírody, na které navážou povolení podle zákona o myslivosti. Zatím v platnosti nejsou,“ upozornila mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Úkolem štábu podle ní bude připravovat plán opatření pro konkrétní situace a konkrétní problematické jedince vlků.

V Krkonoších se pohybuje až 11 vlků, poprvé bylo potvrzeno jejich rozmnožování

Domácí

„Prvním krokem bude vždy vyhodnocení aktuální situace, interpretace dat z monitoringu vlka v oblasti, analýza příčin chování vlků, například vyhodnocení zabezpečení stád, srovnání dat z genetických vzorků sebraných při útocích na hospodářská zvířata,“ uvedla.

Podle ní štáb bude muset vždy v první chvíli určit příčiny chování potenciálně problematických vlků.

Následovat může i jejich případný odchyt a telemetrické sledování jejich pohybu. „Odstranění problematických jedinců z přírody bude vždy až poslední možností,“ upozornila Šůlová.

Podle Františka Jaskuly, který je předsedou pohotovostního štábu a současně ředitelem Správy CHKO Beskydy se členové štábu shodli na tom, že na Jablunkovsku se jedná o situaci vyžadující pozornost.

„Jakmile to zákonné možnosti dovolí, je třeba přistoupit k telemetrickému sledování vlků. Do té doby zde bude probíhat intenzivní monitoring v terénu a chování jedinců vlka budeme průběžně vyhodnocovat. Pokud se změní závažnost situace, přijmeme další kroky,“ řekl.

Do Brd se vrátili vlci

Domácí

Při hodnocení situace chce štáb spoléhat na informací od místních obyvatel, myslivců i chovatelů.

„Je potřeba rozlišovat, zda se vlk chová standardně, nebo ne. Nestandardní chování je takové, kdy vlk ztrácí plachost před lidmi, dovolí jim, aby se k němu přiblížili, opakovaně chodí ve dne do zástavby či napadá dobře zabezpečená hospodářská zvířata,“ popsal Jaskula.

Mluvčí AOPK Šůlová poukázala, že důležitá je i prevence ze strany obyvatel.

„V blízkosti zástavby by například neměl zůstávat živočišný odpad či zbytky jídla, neměli by volně pobíhat psi. Pro prevenci škod na hospodářských zvířatech je pak zásadní jejich dobré zabezpečení,“ uvedla a dodala, že zrovna na Jablunkovsku se ochrana stád v posledním roce zlepšila.

„Nadále však dochází ke škodám převážně na nedostatečně ochráněných chovech. Celkem v širší oblasti Jablunkovska evidujeme letos 28 útoků na hospodářská zvířata, loni jich bylo 64. Poměrně dobře provedené zabezpečení bylo u šesti chovatelů, ve dvou případech bylo zabezpečení zcela optimální,“ uzavřela.

Vlků v českých lesích přibývá. Máme se bát?

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám