Hlavní obsah

První oběť prasečí chřipky v ČR - zemřela žena v Karlových Varech

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Novinky, Rudolf Voleman, Martin Polák

V krajské nemocnici v Karlových Varech zemřela ve čtvrtek kolem desáté hodiny jednatřicetiletá žena nakažená virem prasečí chřipky. Ženu lékaři přijali v pondělí kvůli srdečním obtížím, pozdější vyšetření u ní prokázala přítomnost prasečí chřipky. Žena byla se srdcem a dlouhodobě nemocná.

Článek

"Její stav byl vážný i bez chřipky, ta ale její stav zkomplikovala a mělo to bohužel fatální důsledky," řekla mluvčí nemocnice Zdeňka Marková. Mrtvá byla diagnostikována s řadou potíží a navíc prodělala transplantaci ledviny a docházela na hemodialýzu. Tam u ní lékaři zjistili první příznaky chřipky a doporučili jí návštěvu příslušného lékaře. Pacientka k němu ale nešla s tím, že by nejprve musela zajistit hlídání pro děti. Do nemocnice dorazila až s odstupem v pondělí, kdy byl její stav už vážný.

„Pacientka zemřela na celkové selhání organismu,“ uvedla ústavní hygienička a epidemioložka Milena Pěčková. „Její stav při hospitalizaci byl natolik vážný, že už opravdu nebylo možné nic dělat,“ doplnila. Do nemocnice na ARO byla dopravena z vyšetření na interně a pak se zjistilo, že má prasečí chřipku.

Krajská hygienická stanice v Karlových Varech už do nemocnice poslala svého lékaře. „Ošetřujícím jsme doporučili ochranná opatření, například práci s rouškou,“ řekla Právu ředitelka krajských hygieniků Jitka Landová. Podle ní bude rodina zemřelé ženy pod dohledem lékařů, kteří by měli včas zjistit případné nastupující známky nemoci.

Ministerstvo zdravotnictví úmrtí kvůli viru H1N1 oficiálně nepotvrdilo, čeká na výsledky od Národní referenční laboratoře.

S chřipkou bojuje i hospitalizovaný muž

S virem H1N1 leží v karlovarské nemocnici na oddělení ARO ještě 30letý muž. I jeho stav je vážný. Stejně jako žena má údajně chronické zdravotní obtíže, které virus jen zhoršil.

Muže, který byl podle prvních mylných informací označen za bezdomovce, přivedli do nemocnice jeho kamarádi také před třemi dny. Měl už po deseti dnech domácího léčení čtyřicítky horečky a nemohl sám chodit. Lékaři ho umístili na infekční oddělení. „Byl těžce nemocný, jeho stav se zhoršil, je na oddělení ARO,“ sdělila Právu Marková.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská krajská nemocnice, na jejímž ARO zemřela ve čtvrtek dopoledne žena s prasečí chřipkou.

Další člověk, který se přihlásil, že byl s nakaženým v kontaktu, bude muset docházet na pravidelné prohlídky. „Lékař ho bude sledovat, kdyby se u něj objevily příznaky,“ poznamenala ředitelka. Nemocnice už dočasně omezila návštěvy na oddělení ARO.

V ČR byly nahlášeny tři stovky případů

V České republice byla nemoc dosud potvrzena u 314 lidí. Týdně se nově nakazí do deseti lidí. Nejvíce případů lékaři evidovali v létě. Většina lidí se léčí doma, nepotřebují brát antivirotika. Dva lidé byli například hospitalizováni na jihu Čech, nyní už jsou ale v domácím ošetřování. Pro člověka se silnou imunitou neznamená virus větší problém.

Lékaři upozorňují, že riziko nákazy virem H1N1 zmírní očkování proti běžným sezónním chřipkám. Hygienici se obávají, že by nyní téměř neškodný virus mohl zmutovat a vrátit se v mnohem nebezpečnější formě.

Prasečí chřipkou se podle informací WHO do poloviny října nakazilo až 400 000 lidí. Zemřelo 5335 nakažených, z toho 229 v zemích Evropské unie. Nejvíce nakažených je evidováno v USA. V Evropě vévodí žebříčku s nejvyšším počtem případů Velká Británie. Ve většině evropských zemí se také objevily první případy úmrtí lidí nakažených virem H1N1. Podle hygieniků bylo jen otázkou času, kdy se tak stane i v České republice.

Čísla nakažených ale mohou být vyšší. Mnoho lidí onemocní a přitom ani nejde k lékaři, jejich tělo si s nákazou poradí samo, někdy jsou třeba jen pár dní unaveni a větší příznaky nemají.

Statistika úmrtí lidí nakažených prasečí chřipkou v EU:
stát*počet úmrtí
Velká Británie109
Španělsko45
Francie36**
Belgie5
Malta5
Irsko5
Maďarsko4
Itálie4
Nizozemsko4
Řecko3
Portugalsko3
Německo2
Švédsko2
Bulharsko1
Lucembursko1
Česká republika1
zdroj: ECDC
* V ostatních státech "sedmadvacítky" nebylo dosud potvrzeno žádné úmrtí.
** Ve statistice započítána i úmrtí v zámořských departementech Francouzská Guyana (1), Nová Kaledonie (9), Francouzská Polynésie (7), Réunion (6), Martinik (1), Mayotte (2) a Guadeloupe (1). Z kontinentální Francie tak pochází devět mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám