Hlavní obsah

První bouřky letního typu jsou tady, hlásí meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku v pátek padaly teplotní rekordy – v Doksanech naměřili 20,6 stupně. A také se objevují první letošní bouřky „letního typu“, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Windy

Bouřková mračna v pátek večer

Článek

ČHMÚ upozornil, že zabouřit může v pátek večer na Tachovsku, Domažlicku či v Pošumaví.

„Do oblasti postupují přeháňky a slabší bouřky z Bavorska a dle radarových dat už se jedná o malé sourozence těch letních, mnohem výraznějších bouřek,“ uvedli meteorologové.

Lidé na sociálních sítích sdílejí záběry oblaků, na nějakou větší epizodu to ale zatím nevypadá a meteorologové také nevydali výstrahu.

Foto: Luboš Opalecký

Na snímcích je pohled na nejsilnější bouřku pátečního dne, která procházela kolem Stodu jihozápadně od Plzně. Foceno z výhledu nad Božkovem.

Teplotní rekordy zaznamenala v pátek víc než polovina ze zhruba 160 dlouhodobě měřících stanic v Česku. Nové maximum pro 15. březen, s hodnotou 18,6 stupně Celsia, má i pražské Klementinum, kde počasí sledují nepřetržitě 249 let. Nejvíc bylo v Doksanech na Litoměřicku, kde teploměr ukázal 20,6 stupně, v Žatci a Plzni-Bolevci bylo přes 19 stupňů.

V sobotu se o něco málo ochladí, teploty se mají většinou pohybovat do 16 stupňů. V neděli ráno se mohou objevit přízemní mrazíky, přes den budou nejvyšší teploty kolem 12 stupňů Celsia, začátkem příštího týdne bude kolem deseti stupňů.

O víkendu bude až 16 °C, ráno ale může mrznout

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám