Hlavní obsah

První leopard pro českou armádu dorazí již v prosinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá společnost Rheinmetall dodá Česku první tank Leopard 2A4 již během prosince. Česká armáda by jich měla získat 14 za dodávky zbraní na Ukrajinu. Vedle nich dostane ještě jeden vyprošťovací stroj. V úterý to uvedla agentura Reuters. Zástupci ministerstva obrany podepsali příslušné smlouvy.

Foto: Handout, Reuters

Tank Leopard 2A4

Článek

Firma Rheinmetall vyřazené stroje v minulosti nakoupila od německé a švýcarské armády. Zbývající stroje by do ČR měly zamířit do konce příštího roku.

Tanky, náhradní díly a munici v hodnotě 3,85 miliardy korun dostanou Češi jako kompenzaci za dodávky zbraní a techniky ukrajinské armádě, která se od února brání ruské agresi.

Černochová: Na Ukrajinu šel český vojenský materiál za 47 miliard

Domácí

Dar 15 tanků domluvila v květnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s německou šéfkou obrany Christine Lambertovou.

Německo, které nechtělo dodávat zbraně na Ukrajinu napřímo, se domluvilo s řadou zemí ze střední Evropy, jako je ČR, Slovensko nebo Slovinsko, jež Ukrajincům dodávají svou nepotřebnou techniku, že jim nabídne kompenzaci v podobě své vojenské techniky.

ČR má v úmyslu koupit v Německu až pět desítek moderních tanků Leopard 2A7.

Reklama

Výběr článků

Načítám