Hlavní obsah

Černochová: Na Ukrajinu šel český vojenský materiál za 47 miliard

• Aktualizováno

Export vojenského materiálu z České republiky na Ukrajinu letos dosáhl 47 miliard korun. Na tiskové konferenci to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dodala, že český stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,2 miliardy. Vláda podle ní ve středu schválila další pomoc Ukrajině. Jde o těžkou techniku, bližší informace z bezpečnostních důvodů nezveřejnila.

Foto: Foto Twitter OSINTdefender, Právo

Tanky T-72 české armády na začátku dubna před odjezdem na Ukrajinu

Článek

Černochová ve středu na ministerstvu obrany jednala se zástupci českého obranného průmyslu. Jaký materiál na Ukrajinu odchází, nechtěli jeho zástupci z bezpečnostních důvodů komentovat. Podle ministryně jde o těžkou techniku, krátké i dlouhé zbraně nebo munici.

Z fotografií a videí, která kolují na sociálních sítích, i z vyjádření Ukrajiny nebo spojenců lze vyvodit, že z Česka do bojující země putovaly mimo jiné tanky, vrtulníky, děla nebo raketomety. Černochová řekla, že zveřejňování dodané techniky si nepřeje Ukrajina.

Češi se ve sbírce složili Ukrajině na tank

Domácí

Poznamenala, že aktuální situace může pomoci vrátit český obranný průmysl na pozice, které zbrojní firmy měly ve 20. a 30. letech minulého století. Poděkovala českým zbrojním firmám, že po napadení Ukrajiny zemi urychleně vojenský materiál poskytly a navýšily výrobu.

Předseda sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík novinářům řekl, že český obranný průmysl dostává objednávky nejen z Ukrajiny, ale z celého světa. Černochová podotkla, že 90 procent z celkové české zbrojní výroby směřuje na zahraniční trhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám