Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty ještě chvíli vydrží, ochlazení o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rekordně teplém přelomu roku se nadprůměrné teploty budou držet i v prvním lednovém týdnu. Během pracovních dnů budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 10 °C, ochlazení přijde o víkendu. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Už v neděli 1. ledna padl absolutní lednový teplotní rekord, kdy v Javorníku na Jesenicku naměřili 19,6 stupně. „Doposud byla vůbec nejvyšší lednová teplota 18,8 °C z Ústí nad Labem 29. ledna 2002,“ doplnila Honsová.

Na Jesenicku naměřili v lednu rekordních 19,6 stupně

Domácí

V pondělí bude pokračovat proudění velmi teplého vzduchu od jihozápadu, a to před přechodem studené fronty. Bude jasno až polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností a mlhavo.

Odpolední teploty budou při slunečné obloze stoupat až k 15 °C, nižší teploty se očekávají v místech s nízkou oblačností a mlhou.

„Večer začne od západu docházet k přibývání vysoké – frontální – oblačnosti. Místy se ale můžeme těšit na 5 hodin délky slunečního svitu,“ uvedla Honsová s tím, že opět budou padat teplotní rekordy.

V maximech se naměří 8 až 15 °C, na Vysočině pak vlivem nízké oblačnosti a mlhy jen kolem 5 °C.

V úterý se očekává ojediněle déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i déšť se sněhem nebo sněžení. Přes den bude oblačno až zataženo, odpoledne a večer až polojasno. Noční teploty budou mezi 6 a 2 °C, denní teploty budou mezi 5 a 9 °C.

Ve středu bude polojasno, ojediněle se mohou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně od severozápadu bude přicházet oblačno až zataženo, místy déšť a na vrcholcích hor sněžení. Noční teploty budou 2 až -2 °C, ojediněle se také může tvořit náledí. Denní teploty budou 4 až 8 °C.

Čtvrtek bude největrnějším dnem týdne. „V nižších polohách bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 70 km/h, na horách až kolem 90 km/h,“ uvedla Honsová.

Bude zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami. Na vrcholcích hor se očekává i přechodně déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty vystoupají na 7 až 3 °C, denní teploty se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C.

I v pátek bude oblačno až zataženo, občas přeháňky, na vrcholcích hor i sněhové. Noční teploty se budou pohybovat v intervalu 6 až 2 °C, denní pak mezi 6 a 10 °C.

Konec týdne přinese mírné ochlazení. V sobotu bude oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami, od vyšších poloh se očekávají také deště se sněhem, na horách by měl padat sníh. Noční teploty poklesnou na 3 až -1 °C, denní teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 °C.

Také v neděli se očekává oblačno až zataženo, od středních poloh se mají vyskytovat deště se sněhem, od vyšších poloh pak sněhové přeháňky. Noční teploty budou 1 až -3 °C, denní teploty se budou držet mezi 2 a 6 °C.

Padl rekord. Meteorologové naměřili 18,2 °C

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám