Hlavní obsah

Padl rekord. Meteorologové naměřili 18,2 °C

Ve středních Čechách v sobotu padly teplotní rekordy na všech 16 stanicích, které měří přes 30 let. Nejtepleji z nich bylo v Neumětelích na Berounsku. Nejvyšší teplotu 18,2 stupně Celsia v sobotu naměřili meteorologové na stanici Dobřichovice u Prahy, kde se měří 23 let. Uvedla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Naměřená teplota pro Neumětely činila 18,1 stupně Celsia, teploty překonaly rekord z loňského roku, kdy stanice naměřila 13,1 stupně Celsia. „Zároveň bylo v Neumětelích naměřeno dosavadní prosincové maximum, v roce 1961 zde bylo 17,7 stupně Celsia,“ řekla Sýkorová.

Na stanici Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Jihlavě - Hruškových Dvorech bylo v sobotu naměřeno 16,2 °C. „Bylo překonáno dosavadní maximum z roku 2021, kdy bylo naměřeno 12,8 °C,“ uvedl pro Novinky.cz Petr Janoušek, dobrovolný pozorovatel počasí pro ČHMÚ v Jihlavě.

Meteoroložka Dagmar Honsová Novinkám sdělila, že začátek nového roku nabídne v neděli polojasnou oblohu, ráno na východě i mlhy a nízkou oblačnost. V noci teploty klesnou na 10 až 4 °C, přes den se dostanou na 11 až 15 °C, na východě to bude kolem 10 °C.

Česká družice SOVA má zlepšit předpovědi extrémního počasí. Do kosmu poletí v roce 2027

Věda a školy

Loni bylo rovněž abnormálně teplo

Loni bylo na přelomu roku rovněž abnormálně teplo a padly i četné rekordy včetně toho z Klementina. Na Nový rok tam teplota vystoupila na 14,2 °C. Extrémní skokové ochlazení z přelomu let 1978/79 se tedy tentokrát rozhodně opakovat nebude.

V pondělí nás čeká polojasná obloha, na východě místy s mlhami. Teploty v noci a ráno klesnou na 7 až 3 °C, přes den se dostanou na 8 až 12 °C.

V úterý by již mělo být oblačnosti více, převládat bude oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 a 2 °C, denní vystoupají na 5 až 9 °C.

Ještě více oblačnosti, místy opět s přeháňkami, nabídne středa. Převládat bude oblačno až zataženo s nočními teplotami mezi 5 a 1 °C. Přes den by se měly opět pohybovat mezi 5 a 9 °C.

V pátek a na Silvestra bude na severu foukat, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám