Hlavní obsah

První kolo senátních voleb vyhrála ODS před ANO, ČSSD propadla

První kolo senátních voleb vyhrála ODS s 11 finalisty před ANO s deseti. Úspěšní byli i Starostové a lidovci, kteří už získali po jednom senátorovi. ČSSD jde do druhého kola s pěti postupující, ovšem strana obhajovala 13 mandátů. STAN má ve finále pět kandidátů, lidovci čtyři. Po třech kandidátech budou mít v závěrečném klání Piráti a hnutí Senátor 21. K senátním volbám přišlo 42,3 procenta lidí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zprava místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, předseda strany Petr Fiala, předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura, Bohuslav Svoboda a místopředseda Martin Kupka oslavují výsledky komunálních a senátních voleb.

Článek

V prvním kole byli zvoleni zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na Vsetínsku a bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš (za STAN) v Praze 4.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 20 - Praha 4

Občanští demokraté příští týden zřejmě zcela nezopakují vítězné tažení z prvního kola, podle analytiků by se do horní parlamentní komory mohlo dostat šest z jedenáctky jejích finalistů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 32 – Teplice

ODS se může spoléhat na znovuzvolení Jaroslava Kubery na Teplicku a Jaroslava Zemana na Jablonecku. K favoritům patří ještě  mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, litoměřický starosta Ladislav Chlupáč, náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš a starosta Vejprnic na Plzeňsku Pavel Karpíšek.

Hnutí ANO sice v pomyslném žebříčku obsadilo druhé místo a do finále mu postupuje 10 kandidátů, ovšem výsledek senátních voleb nebude až tak oslnivý. ANO by mohlo podle analytiků získat nejspíš jen dva senátory. První kolo vyhrál pouze Miroslav Adámek na Šumpersku, avšak s nijak velkým náskokem na senátora a dlouholetého starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL). Větší naději na zvolení mají břeclavský vinař Libor Nazarčuk a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 65 - Šumperk

K senátorům v klubu STAN by se vedle Drahoše měli přidat rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, místostarosta Říčan Zdeněk Hraba, starostka Koněšína na Třebíčsku Hana Žáková a starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera (TOP 09). V klubu zřejmě zůstane také ostravský senátor Leopold Sulovský (Ostravak).

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 59 - Brno-město

Lidovci mohou počítat hlavně se znovuzvolením uherskobrodského starosty Patrika Kunčara na Zlínsku. Obtížně odhadnutelný je výsledek souboje předsedy lidovců Pavla Bělobrádka i exministra kultury Daniela Hermana s jejich soupeři z ODS - náměstkem královéhradeckého hejtmana Martinem Červíčkem a starostou Havlíčkova Brodu Janem Teclem. Tecl vyhrál první kolo nad Hermanem na Chrudimsku o 154 hlasů, Bělobrádek porazil v úvodním kole Červíčka na Náchodsku o 58 hlasů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 47 - Náchod

Sociální demokraté si mohou vsadit na znovuzvolení Petra Vícha na Karvinsku a Boženy Sekaninové na Prostějovsku. Těsným rozdílem šesti hlasů skončilo startovní kolo domažlického duelu mezi senátorem Janem Látkou (ČSSD) a náměstkem plzeňského hejtmana Vladislavem Vilímcem (ODS). Zjevného favorita nemá ani souboj ekonoma Lukáše Wagenknechta (za Piráty) s lékařem Pavlem Dunglem (za TOP 09).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 74 - Karviná

Roli favoritů mají po prvním kole bývalí prezidentští kandidáti Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12. Ze stejného důvodu je favoritem také podnikatel Ladislav Faktor na Českobudějovicku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 26 - Praha 2

Mezi poraženými byli naopak bývalý středočeský hejtman David Rath na Litoměřicku nebo expremiér Jiří Paroubek (oba dříve ČSSD) a protislamistický aktivista Martin Konvička na Ostravsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám