Hlavní obsah

První jarní den bude část Česka pod sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Meteorologové varují před silným sněžením. Ve vyšších polohách napadne do středy až 30 centimetrů sněhu, v Jeseníkách a Beskydech až půl metru. Mohou se tvořit sněhové závěje a jazyky. Varování platí od pondělních 18 hodin do středečního poledne pro Moravu a Slezsko. Od půlnoci z pondělí na úterý platí výstraha i pro kraje Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Vysočinu.

Článek

Sněžit by mělo začít na Moravě a ve Slezsku v pondělí odpoledne či večer v polohách nad 400 metrů. V noci na úterý i níže. Fronta se postupně rozšíří do středních a  jižních Čech, hranice sněžení zároveň poklesne až na 300 metrů nad mořem. 

V úterý by měl na Moravě navíc foukat silný vítr s nárazy až 50 kilometrů za hodinu. Budou se tak tvořit sněhové jazyky a závěje. "Vzhledem k očekávané situaci se doporučuje omezit cestování a plánovat ho tak, aby většina cesty proběhla za denního světla," uvedli meteorologové.

Ve středu pak budou srážky během rána a dopoledne slábnout.

; ;

Očekává se, že od pondělí do středy by mohlo v polohách nad 400 metrů napadnout 5 až 15 centimetrů sněhu, v polohách nad 800 metrů nad mořem 15 až 30 centimetrů. V Jeseníkách a Beskydech by mohlo přibýt až půl metru sněhové pokrývky.

Teploty v pondělí ráno většinou nepřekročily tři stupně, na Labské boudě bylo 5,8 stupně pod nulou. Nejchladněji by tento týden mělo být v úterý. Na Moravě se odpolední maxima budou pohybovat jen lehce nad nulou, jinak by maxima měla být do pěti stupňů. Podobně bude i ve středu, která je prvním jarním dnem.

Zima byla nejteplejší za posledních 45 let

Letošní zima byla podle meteorologů nejteplejší od roku 1961 s tím, že meteorologové hodnotí jako zimní období měsíce prosinec, leden a únor.

Na některých místech republiky nebyla tak teplá zima ještě po delší období. V pražském Klementinu experti hovoří o zimě nejteplejší za více než 200 let.

V některých horských oblastech nebyla naopak letošní zima oproti celorepublikovému průměru nejteplejší. Na Lysé hoře byla například teplejší zima 1989/1990 s průměrnou teplotou za období prosinec až únor minus 2,1 stupně. Letos tam bylo průměrně minus 2,6 stupně Celsia. I na Lysé hoře byla nejchladnější zimou zima 1962/1963 s průměrnou teplotou minus 10,2 stupně.

; ;

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám