Hlavní obsah

První českou generálkou může být Lenka Šmerdová

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní povyšování vojáků do generálských hodností vejde do dějin. Poprvé v historii české armády si pro generálskou hvězdičku přijde 8. května na Hrad žena. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Právu potvrdil, že se skutečně chystá vládě navrhnout na povýšení do generálské hodnosti ženu. Koho konkrétně navrhne, neřekl, ale podle informací Práva by se brigádní generálkou měla stát plukovnice Lenka Šmerdová (52).

Foto: Armáda České republiky

První generálkou by se mohla stát plukovnice Lenka Šmerdová

Článek

„Na květen navrhnu jmenování první generálky. Se třinácti procenty patříme k zemím s velkým zastoupením žen v armádě. Po čtvrtstoletí existence Armády České republiky je proto načase, aby součástí velení byla i žena,“ řekl Právu ministr.

Dodal, že kromě vlády musí jmenování schválit ještě prezident.

Kromě Šmerdové působí v ozbrojených silách čtyři ženy v hodnosti plukovníka. „Jde o jednu plukovnici v Generálním štábu Armády ČR, jednu plukovnici v Agentuře personalistiky AČR a dvě plukovnice v rámci Univerzity obrany,“ řekl Právu mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

„Už to není jen mužský svět“

Šmerdová je náčelnicí odboru doplňování personálu a má na starost v celé armádě nábor nových vojáků. V posledních letech má proto hodně napilno, protože velení armády a ministerstva obrany po jejím odboru chce každý rok okolo 2000 nováčků. To při nízké nezaměstnanosti a při tom, že čerstvé síly nabírají i policisté a hasiči, není jednoduchý úkol.

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se ženy čím dál více prosazují i do velitelských funkcí.

„Armáda již dávno není jen světem mužů. V současné době dosahuje podíl žen ve vedoucích pozicích v armádě již bezmála deset procent. To, že by se první žena zařadila také mezi generály, je proto logickým krokem,“ sdělil Právu Bečvář. Uniformu – z celkových 21 tisíc vojáků – nosí tři tisíce žen.

Ženy jsou ve velení i ostatních armád NATO. Např. americká armáda měla své první generálky už v roce 1970. V roce 2008 se žena dostala i mezi naprosto vojenskou elitu. Na tzv. čtyřhvězdičkovou generálku byla povýšena Ann Dunwoodyová, která se jako logistický důstojník zúčastnila války v Perském zálivu.

Anketa

Měla by podle vás Armáda ČR mít ve velení více žen?
Ano
30,3 %
Ne
69,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3811 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám