Hlavní obsah

Průzkumníci se v Prostějově loučili před cestou do Afghánistánu

Právo, Jiří Růžička
PROSTĚJOV

Čtyři desítky příslušníků 102. prostějovského průzkumného praporu Armády ČR se v pátek v Prostějově slavnostním nástupem rozloučily před odletem do Afghánistánu s představiteli armády, rodinami a prostějovskou veřejností. Průzkumníci se ještě tento měsíc zapojí do mezinárodní mise NATO ISAF v severovýchodním Afghánistánu.

Článek

V provincii Badakšan budou průzkumníci ve městě Fajzabád pod německým velením zajišťovat bezpečnost oblasti, ochranu mezinárodních jednotek a spolupracovat s místními obyvateli. Budou začleněni v týmu přibližně 250 vojáků spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru.

"Afghánistán je jednou z nejrizikovějších oblastí na světě, kde je položeno pět až sedm miliónů min. Vzhledem k erozím a posunům půdy je těžké odhadnou, kde se miny nacházejí, takže část výcviku byla zaměřena i na minové nebezpečí," uvedl zástupce velitele skupiny kapitán Miroslav Vybíhal.

"Naším úkolem bude poskytování ochrany osobám, mezinárodním jednotkám, ochrana letiště ve Fajzabádu, zabezpečení parlamentních voleb plánovaných na letošní jaro i monitorování místních aktivit a shromažďování informací," doplnil Vybíhal. Uvedl, že vojáci šli do mise dobrovolně a nesetkal s nikým kdo by nechtěl jet.

Bez obav to nejde

"Můžu tam přijít o život a jsem si toho vědom," řekl Právu jeden z průzkumníků nadporučík Ladislav Raškovský. "Obav se zbavit nelze, na to si člověk musí zvyknout. Ale jsem profesionál, tato práce mě baví, je to pro mě záliba. Veškerý výcvik byl veden k tomu, abychom riziku, že se někomu něco stane, dokázali předejít," podělil se o dojmy Raškovský, na jehož návrat z riskantní mise bude čekat manželka s dvouletým synem a další blízcí.

"Je to po Bosně a Hercegovině a Kosovu moje již třetí zahraniční mise. Nyní jsem dostal tento rozkaz a ten splním," řekl Raškovský. Pracovní úkoly jsou podle něj předmětem všech debat, které s kamarády z jednotky vedou, a to i když si někdy zajdou na pivo.

Vojáky přepraví Ruslan

V Afghánistánu bude jednotka působit půl roku. Mise bude zahájena přesunem z letiště v Přerově příští úterý. Armáda si na přesun do Afghánistánu pronajala civilní letouny AN 124 Ruslan, které povezou i kontejnery s technikou odpovídající tvrdým zimním podmínkám vysoko v afghánských horách. Let potrvá šest až osm hodin, po přistání čeká jednotku ještě přemístění na asi 250 kilometrů vzdálené místo působení. Kontakt s domovem zajistí vojákům armáda satelitními telefony.

Od americko-britské invaze v roce 2001, jejímž cílem byla likvidace talibanského režimu, se ČR na obnově země podílela nejprve polní nemocnicí a chirurgickým týmem v Kábulu a později jednotkou prostějovských specialistů, odlišnou od průzkumníků, v operaci Enduring Freedom (Trvalá svoboda) mimo NATO.

Příslušníci 601. skupiny speciálních sil Armády ČR, nejmoderněji vybavené složky českého vojska, se tam podíleli na průzkumu území a vyhledávání zbytku Tálibánu a teroristické sítě al - Kajdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám