Hlavní obsah

Průzkum v armádě šokoval Babiše: Stropnický to musí řešit

Právo, nig

Výsledky interního průzkumu mezi českými vojáky i zaměstnanci generálního štábu jsou šokující. Zhruba polovina vojáků by podpořila takovou politickou stranu, která by nabídla radikální řešení romské otázky, a asi pět procent vojáků se účastní extremistických demonstrací.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

Výsledky utajovaného průzkumu zveřejnila televize Prima. „Stav armády není dobrý. Toto není dobrá vizitka. Pan Stropnický to bude muset řešit. Budu s ním o tom mluvit,“ prohlásil vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš v nedělní Partii televize Prima.

„Systémově nevím, jak bychom to mohli řešit. To bychom museli dělat nějaké pohovory a dávat lidi na detektor lži a na základě toho je nepřijímat. Ale to není reálné,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezpečnostní riziko podle průzkumu představuje pro armádu i ČR každý osmý zaměstnanec generálního štábu.

„Třináct procent pracovníků GŠ zastává agresivní názory neslučitelné s hodnotami, na nichž stojí západní společnost, a nemají problém akceptovat chování, které je evropskému kontinentu cizí. Existuje potenciální bezpečnostní riziko, které v tuto chvíli představuje minimálně každý osmý zaměstnanec generálního štábu,“ citovala Prima z Analýzy možného výskytu rizikového chování v prostředí Armády ČR.

Ministr: Někdo chce armádu poškodit

Na štábu podle výsledků prý neexistuje jednoznačná podpora bezpečnostní politice ČR. Každý čtvrtý zaměstnanec tu nesouhlasí se zahraniční politikou Česka, ani s jejími vojenskými postoji. Za třetího největšího nepřítele Česka byly např. označeny USA.

To bychom museli dávat lidi na detektor lži a na základě toho je nepřijímat.
Andrej Babiš

Celý průzkum nikde nebyl zveřejněn, a tak jen v médiích unikají jednotlivé podrobnosti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dal najevo znechucení z toho, že fakta o průzkumu, který zadal již před dvěma roky tehdejší náčelník GŠ Vlastimil Picek, unikla na veřejnost. Podle něho je tento únik totálním selháním.

„Únik je jasná snaha armádu poškodit. Necháme na ten průzkum vypracovat odborný nezávislý posudek. Způsob zpracování vyvolává pochybnosti,“ sdělil ministr Právu.

Exekuce, korupce, byrokracie

Podle průzkumu 86 procent vojáků znepokojuje byrokratická zátěž a 83 procent korupce. Šest procent vojáků se setkává s korupcí pravidelně na svém vojenském útvaru a 26 procent se s ní setkává v armádě jako v celku.

„My to nezavinili,“ podotkl Babiš k dalšímu zjištění z průzkumu, že každý druhý voják má prý také kolegu nebo kolegy, kteří jsou v exekuci, a 30 procent vojáků by mělo problém s výdajem 5000 korun.

Podle Babiše by ale taková situace být neměla, protože platy i výsluhy v armádě jsou slušné. Vláda zvýšila peníze pro armádu a vedle navyšování počtu vojáků se snaží zajistit lepší moderní techniku. „Je třeba ji připravit na válku proti terorismu,“ dodal.

Řezali by ruce?

Vojenští psychologové se podle Primy obrátili s dotazy na 1615 vojáků a na 816 zaměstnanců generálního štábu. Ptali se mj. i na Islámský stát. Tři čtvrtiny dotázaných považují toto extremistické uskupení za nebezpečné, přičemž ale každý osmý zaměstnanec GŠ by přivítal trest smrti ukamenováním.

Nevadily by jim tresty jako bičování, trest uříznutí ruky nebo dokonce zabití člena rodiny ze cti. Stropnický se bude o celou věc na generálním štábu zajímat, protože jak prý zná lidi tam, tak mu odpovědi nesedí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám