Hlavní obsah

Průzkum: Komunisté s lidovci na hraně, TOP 09 mimo Sněmovnu

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládnoucí hnutí ANO má stále nesestřelitelnou pozici. Kdyby se v září konaly volby, zvítězilo by se ziskem 29,5 procenta, tedy s totožným výsledkem, jako dostalo v parlamentních volbách v roce 2017. Vyplývá to z volebního modelu, který pro Českou televizi vypracovala agentura Kantar TNS.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Článek

Podle šetření posilují Piráti, které by volilo 15,5 procenta lidí, na třetím místě je ODS se třinácti procenty. SPD by mírně oslabila, do parlamentu by se dostala s devíti procenty hlasů. Sociální demokraté, kteří jsou nyní ve vládní menšinové koalici s ANO, by dostali 7 % hlasů, stejně jako v loňských parlamentních volbách.

Na historické dno se podle něj naopak propadají komunisté, kteří Babišovu vládu tolerují, hlasovalo by pro ně jen 5,5 % voličů.

Do Sněmovny by se vůbec nedostala TOP 09, která v posledních volbách prolezla s odřenýma ušima, jejich preference jsou nyní na čtyřech procentech. Na hraně je též KDU-ČSL, která by získala 5,5 %.

„Před komunálními volbami sledujeme rostoucí preference ANO a Pirátů, protože se aktivují jejich příznivci,“ uvedl pro ČT analytik Kantar TNS Pavel Ranocha. ANO podle něj sbírá bývalé nevoliče, vysává ale i voliče komunistů.

Šetření se účastnilo 860 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám