Hlavní obsah

Průzkum EU: Pětina Čechů věří, že Česko je lepší než EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Téměř pětina Čechů si myslí, že je na tom česká ekonomika lépe než průměr Evropské unie. Téměř dvě třetiny lidí naopak považují ekonomickou situaci v ČR za špatnou. Vyplývá z předprázdninového průzkumu Eurobarometr, který ve středu zveřejnila Evropská komise.

Článek

Podobně jako ve většině dalších zemí EU vadí i Čechům nejvíce vysoká nezaměstnanost.

Nespokojenost se situací na evropských trzích práce vyjádřilo téměř 80 procent obyvatel unie. V ČR vysokou nezaměstnanost kritizuje 85 procent lidí a na Slovensku dokonce 94 procent. Devět procent Slováků si naopak myslí, že se lidé v jejich zemi mají lépe než průměrný občan EU.

Skepticky se Češi dívají i na  sociální podmínky, které jim stát zajišťuje. Naopak spíše příznivě lidé v unii hodnotí kvalitu života, svoji finanční situaci, stav životního prostředí či stav ekonomiky celé EU.

V lepší budoucnost však věří většina českých oslovených respondentů, neboť doufají, že za pět let na tom bude ekonomika EU i kvalita jejich života lépe než dnes. Asi 35 procent z nich věří, že se EU do roku 2010 stane nejsilnější ekonomikou světa; na Slovensku to je dokonce téměř polovina lidí.

Tento cíl přitom již pokládají za nereálný i unijní politici, kteří ustoupili od ambiciózní Lisabonské strategie, v níž byl tento požadavek zakotven.

Lepší kvalita života, ale horší ekonomika oproti USA

Největší část dotázaných soudí, že je kvalita života v EU vyšší než v USA či Japonsku, unijní ekonomice se však prý daří hůře. Mezi obyvateli EU jsou ale podle průzkumu i hodně velcí skeptici. Asi 14 procent dotázaných si myslí, že se v EU žije hůře než v Číně, desetina lidí dokonce pokládá za lepší kvalitu života v Indii.

Při srovnání s USA si většina Evropanů včetně Čechů myslí, že EU zaostává v inovačních technologiích, lékařském i ostatním vědeckém výzkumu či zakládání společností. Naopak za lepší považuje ochranu životního prostředí, zdravotnictví, sociální politiku, systém vzdělávání či boj proti diskriminaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám