Hlavní obsah

Protiválečný pochod z Berlína do Aleppa dorazil do ČR

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrovice

Skupinka zhruba pěti desítek účastníků mezinárodního pochodu z Berlína do syrského Aleppa dorazila v pondělí dopoledne na hraniční přechod v Petrovicích na Ústecku. Účastníci pochodu mají za sebou zatím necelých 300 kilometrů, přes Česko půjdou do konce ledna. Pochod si klade za cíl upozornit na situaci civilistů v bombardovaných syrských městech. Účastníci pouti vyrazili z Berlína 26. prosince.

Účastníci pochodu do Aleppa na hraničním přechodu v Petrovicích na ÚsteckuVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Akci zorganizovala novinářka a bloggerka Anna Albothová. „Je načase jednat. Nemůžeme dál sedět před obrazovkami a nic nedělat, tvrdit, že jsme bezmocní. Nejsme bezmocní. Na to je nás příliš mnoho,“ píše se v prohlášení k pochodu.

Aktivisté mají před sebou ještě na 3000 kilometrů, zdolat je by jim mohlo trvat ještě až pět měsíců. Zatím není jasné, jestli se účastníci do Sýrie vůbec dostanou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pochod si klade za cíl upozornit na situaci civilistů v bombardovaných syrských městech.

Počty aktivistů se při pochodu mění. Například do německých Drážďan jich přišlo zhruba 70, odcházelo jich na dvě stovky. Čeští spolupořadatelé věří, že se v Česku k pochodujícím přidají další lidé.

„Určitě se přidají a myslím, že to bude podobné jako v Německu. Vždycky, když někam přišli, tak se přidala část místních,” řekl spoluorganizátor akce a evangelický farář Mikuláš Vymětal. „Mění se to v takový sériový pochod,“ doplnil.

V půlce ledna dorazí do Prahy

V pátek by pochod měl opustit Ústecký kraj. Na 15. a 16. ledna je naplánována zastávka v Praze, pochod se však snaží procházet spíše přes menší obce, kde také účastníci shánějí ubytování.

„Nejlepší zkušenost máme s farami různých církví. Někde si to berou lidé za své, takže někde budou spát i u rodin. Jsme rádi, že můžeme jít s poutníky kus cesty,“ řekl farář Vymětal.

Na pochod dohlížejí pořádkoví i dopravní policisté. Skupinu doprovází několik policejních aut. „Především zajišťujeme bezpečnost těch osob, protože v podmínkách, které panují na silnicích, je potřeba se o ně postarat tak, aby byli viditelní,“ řekl vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Účastníci pochodu na hraničním přechodu v Petrovicích na Ústecku

Mezi účastníky pochodu jsou Němci, Češi, ale i další národnosti, třeba lidé z Polska.

„Na cestu jsem se vydal, protože rád chodím, ale hlavně také že chci pomoct k tomu, aby se v Sýrii dosáhlo rovnováhy a míru. Myslím si, že tím, že půjdeme pěšky, k tomu můžeme přispět,“ řekl účastník pochodu Jan z Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám