Hlavní obsah

Protiukrajinský protest v Plzni. Táhněte domů, vykřikovala zhruba stovka lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Centrem Plzně prošel v sobotu odpoledne za asistence policie neohlášený protiukrajinsky i protivládně zaměřený pochod. Na místě se sešla zhruba stovka lidí. K žádným incidentům nedošlo a okolo půl čtvrté se protestující rozešli.

Protiukrajinský protest v PlzniVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Protestující přišli ve dvě odpoledne k plzeňskému hlavnímu nádraží na základě výzev ze sociálních sítí – ty se začaly objevovat po uveřejnění zpráv o osmnáctiletém Ukrajinci, který minulý týden v úterý ve městě nejprve znásilnil a poté se pokusil zabít o tři roky mladší dívku. Podle policie nešlo o uprchlíka, v Česku pobýval delší dobu.

Shromáždění nespokojenci se s několika českými vlajkami a za doprovodu antikonfliktního týmu vydali v půl třetí po Americké třídě na náměstí Republiky. Dav skandoval hesla jako: „Táhněte domů!“, „My jsme tady doma!“ nebo „Máme toho dost!“ Přibližně v půl čtvrté se protestující před radnicí rozešli.

Proč přišli?

Proč jste přišli? „Aby Ukrajinci neznásilňovali naše děti a táhli už pryč. Už je toho moc,“ reagoval Karel, který dorazil s manželkou a kočárkem. Byl byste tady, i kdyby tu dívku znásilnil Čech? „Ano“. David, další účastník protestu, se přidal: „Čeští kluci chodí na škol nebo na učňáky a mají nějaké povinnosti, ukrajinští kluci žádné povinnosti nemají, jenom se flákaj.“

Pochod si nenechal ujít Zdeněk: „Já bych ale Ukrajince neházel všechny do jednoho pytle, znám plno slušnejch Ukrajinců. Jenže mají privilegia, která Češi nemají. Ubírají tak důchodcům, maminkám s dětma. Já jsem tady ale hlavně kvůli vládě, nemohu ji ani cejtit.“

Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) ocenil, že akce měla pokojný charakter. „A jsem rád, že se Plzeňáci k protestu ve větší míře nepřipojili, aniž bych komukoliv chtěl toto právo upírat,“ řekl Právu Zarzycký.

A k protiukrajinskému vyznění pochodu poznamenal: „Kolektivní vina neexistuje. Šlo o hrůzostrašnou věc, ale protest by ničemu nepomohl. Pachatel byl zadržen, je ve vazbě ve věznici s ostrahou.“

Pachatel je ve vazbě

Událost, která celé dění odstartovala, se stala minulý týden v úterý večer ve čtvrti Doubravka. Dívka mladíka znala, a tak se nechala vylákal na procházku kolem řeky. Pak se ale násilník vydal do nedalekého lesíku, své oběti svázal ruce, přelepil ústa a znásilnil ji. „Následně jí způsobil ještě řezné zranění a vyhrožoval jí smrtí,“ popsala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Nešťastnici pak útočník zabalil do pytle, shodil ze srázu do lesa a z místa odešel. Dívce zřejmě zachránilo život, že předstírala smrt. Sama si pak došla pro pomoc a se zraněními skončila v nemocnici.

Několik hodin po činu policisté teenagera dopadli. Kriminalisté ho obvinili z pokusu o vraždu a znásilnění a muž skončil ve vazbě.

Mladík v Plzni je podezřelý ze znásilnění 15leté dívky. Předstírala smrt, aby se zachránila

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám