Hlavní obsah

Protikuřácký zákon Sněmovna znovu odložila

– PRAHA
Novinky, ČTK, Martin Hyška

Česká republika se zatím nezařadí k zemím, kde je kouření, ale i prodej tabáku a alkoholu výrazně omezen. Návrh zákona, který s tím počítal, Sněmovna po zhruba dvou letech projednávání ve středu opět vrátila do druhého čtení. V praxi to znamená, že jeho schválení se přinejmenším o několik měsíců odkládá.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Zákon obsahoval řadu opatření proti kuřákům, mezi něž patřilo například omezení dostupnosti tabákových výrobků pro mládež v prodejních automatech. Kromě toho by se jeho přijetím výrazně omezilo kouření na veřejných místech - zastávkách veřejné dopravy nebo v restauracích. Porušení tohoto zákona by pro viníka znamenalo pokuty v řádu tisíců korun.

Pro zamítnutí zákona hlasovali všichni přítomní poslanci opoziční ODS a také většina poslanců US-DEU. "Mezi hlavní výtky, pro které jsme zákon nedoporučili schválit, patří to, že návrh nereaguje na jakoukoliv formu prevence. V tomto ohledu pak zakazovat kouřit na zastávkách, jestliže se zároveň zanedbává prevence, působí téměř komicky," řekla poslankyně Lucie Talmanová, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Poukázala na to, že dodržování existujících zákonů omezujících kouření není vymáháno a není tedy důvod schvalovat další normy.

Podle jejích slov důvodem nepřijetí bylo i to, že návrh byl příliš dlouho ve Sněmovně. "Souhlasím s vyjádřením ministra Bureše, který poukazoval na množství pozměňovacích návrhů. Poslední podoba se tak od původní velice liší a legislativně je návrh nedokonalý. Filozofie, že lepší je přijmout alespoň nějaký, byť velmi nedokonalý zákon, ale určitě není moudrá," dodala Lucie Talmanová.

Návrh obsahoval také opatření proti konzumaci alkoholu. Lidem, kteří by byli zjevně pod vlivem alkoholu, by zakázal vstup do veřejných prostor, kde by mohli způsobit škodu nebo vzbudit veřejné pohoršení a všech prostředků veřejné dopravy a na nástupiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám