Hlavní obsah

Odborník na extremismus: Proticovidová opatření extremisty mobilizují

Právo, Antonín Havlík

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně pandemie koronaviru extremisty zmobilizovala, a pokud se opět zavedou další proticovidová opatření, bude se extremistická scéna radikalizovat dál. Mareš zároveň považuje za důležitý symbol snahu politiků z obou koalic dostat hnutí SPD mimo vedení Sněmovny.

Foto: Petr Janis, Právo

Na Staroměstském náměstí v Praze se loni sešly zhruba 2 tisíce fotbalových příznivců, kteří se rozhodli vyjádřit nesouhlas s vládními opatřením proti koronaviru

Článek

Jaký je aktuálně nejvýraznější prvek na extremistické scéně?

Měla na ni vliv pandemie. Dezinformace a mobilizace proti vládním proticovidovým opatřením jsou velmi silné, nicméně hrály tam roli i zahraniční vlivy. Pořád přetrvává odpor k migraci a islámu a u některých hnutí se to navíc propojilo s tradičním antisemitismem, když se podíváme na některé vizuální projevy Dělnické mládeže, které přidávala na sociální sítě.

Přispívají k radikalizaci některých jedinců dezinformační weby?

Dezinformační weby v tomto směru dělají mix, kdy účelově využívají momenty z historie, aby tím odůvodnily současnou nenávist a současné zpochybňování demokratických procedur a hodnot.

Interní dokumenty Facebooku odhalují neshody a neschopnost čelit nenávisti

Internet a PC

Hnutí SPD trvá na nároku na místo ve vedení Poslanecké sněmovny. Jak to vnímáte z odborného pohledu, když se SPD opakovaně objevuje ve zprávách vnitra o extremismu a předsudečné nenávisti?

SPD se snaží systematicky pracovat s předsudky a roz­dmýchávat nenávist ve společnosti. Fakt, že koalice Spolu a PirSTAN nechtějí místo pro SPD, je jakési symbolické vyjádření odporu vůči názorům, stylu a obsahu politiky, které hnutí hlásá. Chtějí se odstřihnout od předchozí éry, kdy ve vedení Sněmovny byli jak komunisté, tak SPD, která navíc měla pod sebou některé důležité výbory.

Co je na hnutí SPD nejvíce problematické?

Jako strana se svou tematizací a rétorikou pomáhá rozdmýchat předsudečné až nenávistné dění ve společnosti, což potom může ovlivňovat některé jednotlivce. Ať už to bylo z řad strany k určitým verbálním projevům, tak potom i k násilným aktům, jako spáchal pan Jaromír Balda (první Čech odsouzený za terorismus, pozn. red.).

Je to terorista, potvrdil čtyřletý trest pro důchodce Baldu Nejvyšší soud

Krimi

I když to nemusí být přímo cílem a záměrem strany, tak se v jejím okolí vyskytuje celá řada lidí, kteří mohou jednat extremističtěji a násilněji než strana samotná. Neznamená to, že toto tematizování musí být nutně protizákonné, o čemž svědčí i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu k minulým volbám, který akceptoval protiislámské výpady SPD. Nicméně je to něco, co nemusí připadat legitimní politikům z koalice Spolu a PirStan.

Čemu věří vaše babičky? Unikátní databáze odhaluje dezinformační maily

Domácí

Je to rok od ostrého střetu extremistů s policisty na Staroměstském náměstí. Může se letos opakovat podobná situace?

To samozřejmě nelze vyloučit v případě návratu tvrdších lockdownových opatření nebo výrazného znevýhodnění neočkovaných lidí. Zatím tomu opatření nenasvědčují. Loňský říjen se Tomio Okamura a jeho SPD neprofilovali tak tvrdě proti vládním opatřením proti covidu, což vytvořilo prostor pro některá uskupení, která pak pořádala shromáždění na Staroměstském náměstí.

Okamura a jeho hnutí chytli silněji a dokázali eliminovat případné konkurenty krajně pravicové či antivax (protiočkovací, pozn. redakce) scény. Násilí na demonstraci bylo způsobeno fotbalovými chuligány, a právě ti by se museli znovu cítit poškozeni, čímž by došlo ke spojení jejich tvrdých jader.

Reklama

Výběr článků

Načítám