Hlavní obsah

Protičečenskou akci ministerstvo nepřipravuje

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra nepřipravuje tajnou akci, která by měla přimět 950 čečenských žadatelů o azyl k opuštění České republiky. "Ministerstvo žádný tajný plán nemá. K tomuto kroku ministerstvo nemůže nikoho přimět. Podle zákona o azylu je možná jedině dobrovolná repatriace," sdělila Právu mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.

Foto: archiv Wellness Horal

Noční osvětlení termálních bazénů svíčkami navozuje skutečně romantickou atmosféru.

Článek

 Bártíková dále uvedla, že od roku 1996 využilo možnosti dobrovolné repatriace 2 173 žadatelů o azyl. Pracovnice tiskového odboru ministerstva vnitra Marie Masaříková potvrdila informace, podle nichž mezi Čečenci v České republice působí již druhý rok občanské sdružení Berkat.

"Občanské sdružení Berkat je na ministerstvu vnitra řádně registrováno se sídlem v Praze 9 a působí v České republice od listopadu 2001," upřesnila Masaříková. Odmítla potvrdit zprávy, podle nichž se na činnosti Berkatu a organizaci odchodu Čečenců z Ruska do Polska a České republiky podílí novinářka Petra Procházková. "To je otázka spíše na Petru Procházkovou," odpověděla Masaříková na dotaz Práva.

Příval čečenských žadatelů o azyl zeslábl

Příval čečenských žadatelů o azyl v České republice je v květnu podstatně menší, než v předchozích měsících letošního roku. Všichni žadatelé jsou povinni se do čtyřiadvaceti hodin hlásit v přijímacím středisku ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. "Přijímací středisko v Červeném Újezdě na Teplicku je pouze detašované pracoviště Vyšních Lhot. Červený Újezd není místo, kde by se mohli hlásit noví žadatelé o azyl," dodala k problému Čečenců Bártíková.

Reklama

Související články

Stovky Čečenců žádají o azyl v ČR

O azyl v Česku požádalo od začátku roku 520 uprchlíků z Čečenska. Z toho 250 o uplynulém víkendu. Všichni přecházejí hranice po kratším či delším pobytu...

Výběr článků

Načítám