Hlavní obsah

Do ČR míří tisíce Čečenců, experti se bojí posílení mafie

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V polských azylových střediscích je v současnosti okolo sedmi tisíc Čečenců. Na pět tisíc z nich je připraveno požádat o azyl v ČR. Detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se obávají, že příchod takového počtu zvýší násilnou kriminalitu. Problémy má řešit v pondělí v Polsku ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

 "Vypravuje se k nám z Polska asi pět tisíc osob čečenské národnosti. Obavy máme, protože máme špatné zkušenosti s čečenskými zločineckými strukturami, které na našem území působí. Je pro ně typická násilná trestná činnost jako vraždy a ublížení na zdraví na objednávku, omezování osobní svobody, vydírání, nezákonné finanční transakce," řekl Právu policejní expert na čečenské zločinecké struktury.

Uvedl, že čečenské zločinecké struktury jsou početné, mají v České republice silnou pozici, a neuznávají platné zákony. "Základem těchto struktur jsou klanové rodinné vztahy. Klany volí rodinnou a rodovou radu. Usnesení rady je pro všechny bezpodmínečně závazné. Tyto rady spolupracují za peníze s jinými zločineckými strukturami a páchají zločiny na jejich objednávku jako vykonavatelé. Za peníze prostě udělají všechno," vysvětlil detektiv.

Za problém označil odlišný hodnotový vzorec čečenské komunity. "V něm život jedince neznamená žádnou hodnotu," dodal. Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová objasnění detektiva nevyvrátila. "Nejsem zmocněna se k tomu vyjadřovat. O určitých rizicích víme a problém řešíme," řekla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Stovky Čečenců žádají o azyl v ČR

O azyl v Česku požádalo od začátku roku 520 uprchlíků z Čečenska. Z toho 250 o uplynulém víkendu. Všichni přecházejí hranice po kratším či delším pobytu...

Výběr článků

Načítám