Hlavní obsah

Proti všemu

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při sledování sněmovní debaty o tzv. evropské ústavě mne napadlo, jak je český politický svět divně zařízený. Švec, aby dělal dobré boty, musí být vyučený. Vyučený v oboru musí být i nástrojař, vystudovaný musí být lékař, učitel atd. Co musí být český poslanec? Dobře zapsaný u své strany, aby se dostal na volitelné místo.

Foto: Tomáš Kloutvor

výstavní skalka

Článek

Jistě dnes neexistuje člověk, který by rozuměl všemu. Nepochybuju však, že ve Sněmovně máme i odborníky na různé oblasti. Proč však o nejdůležitějších otázkách republiky tam tak hlučně a tak často hovoří lidi nekompetentní, kteří nevědí, co říkají a co činí? Pane, odpusť jim, mně to jde ztuha.

Šéf poslaneckého klubu ODS Tlustý vedl ohnivou filipiku proti tomu, aby nám z Bruselu vládl nějaký panovník. Vystudovanému zemědělskému inženýrovi, jehož pouhý pobyt ve Sněmovně kvalifikoval na ekonomického a zahraničně-politického odborníka, musela škola zřejmě zatajit dějiny Česko(slovenska) a Evropy za posledních sto let. Jinak by ho zbrzdila vědomost, jak to bylo s republikou předválečnou. Nevládl jí žádný "panovník z Bruselu", to je pravda. Byla suverénní, obklopena suverenitami Polska, Maďarska, Rakouska, a Rumunska. Se žádnou z těchto suverenit, s výjimkou rumunské, neměla Praha vztahy dobré, neřku-li přátelské. Ani to nešlo v Evropě sobeckých suverénních států.

Demokrat Beneš sotva mohl najít porozumění pro autoritativní režim Pilsudského v Polsku či pro fašizující režim maďarského Horthyho. Rakousko snilo oblíbený sen o vlastní sebevraždě připojením se k Německu a o samotném Německu netřeba hovořit. Nakonec suverenita republiky neochránila svobodu svých občanů ani v roce 1938, ani o deset let později. Za klobouk s takovou suverenitou!

Racionální důvod k odmítání evropské bezpečnosti hospodářské i politické ODS mít nemůže. Vidím za tím dědictví Václava Klause: být proti všemu, co omezuje modré kohoutky na jejich pražském dvorečku. Proti krajům, proti ombudsmanovi, proti obecnému referendu, proti občanské společnosti, nyní proti politické integraci Evropy. Mají snad Češi, Moraváci a Slezané prošustrovat největší šanci, jaká se jim za poslední tři století nabízí k ukotvení své svobody? Pro ony malicherně slepičí zájmy? Jaká to ctižádost vůdců ODS učinit z Česka kazisvěta svého i evropského! Ještě několik takových vystoupení, jaké jsme od poslanců ODS uprostřed týdne slyšeli, a člověka napadne Čapkův aforismus: když neumí nic jiného, alespoň smrdí.

PRÁVO 11. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám