Hlavní obsah

Proti amnestii chystají senátoři ústavní stížnost. Je to jen gesto, zní z Hradu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návrh na zrušení části amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem, chystaný skupinou senátorů, by mohl Ústavní soud dostat už příští týden, ideálně do středy. ČTK to v neděli řekla senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) s tím, že pro podání má slíbené podpisy nejméně 17 svých kolegů napříč politickým spektrem. Mluvčí Hradu Radim Ochvat označil stížnost za politické gesto.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka

Článek

Ústavní stížnost proti amnestii prezidenta Václava Klause, kterou nyní připravují právníci, by si mohli osvojit senátoři opoziční ČSSD i vládní TOP 09. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to připustili předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Stížnost připravují právníci Milan Hulík a Hana Marvanová kvůli abolici, čili zastavení trestních stíhání vedených déle než osm let se sazbou do 10 roků.

Marvanová už dříve uvedla, že Klausova amnestie mohla porušit práva poškozených. [celá zpráva]

"Považuji to (stížnost, pozn. red.) za pouhé politické gesto," řekl Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Otazníky kolem náhrad

Důvodem stížnosti je to, že součástí byla i abolice (zastavení soudu udělením milosti) u případů, které se vlekly déle. Pokud neproběhne proces například s majiteli vytunelovaných družstevních záložen, poškození se budou jen těžko domáhat náhrady škod. Hrad je odkázal na civilní řízení, ale podle advokátky Hany Marvanové se takto domohou svých práv jen obtížně. V civilním řízení musí poškozený prokázat, že mu byla způsobena škoda a v jaké výši, musí prokázat, kdo mu škodu způsobil a musí též prokázat, že ten člověk jednal protiprávně. Právě v posledním je podle Marvanové háček, neboť kvůli amnestii nebude mít v ruce rozsudek, který by uznával pachatele vinným.

"Bylo upřednostněno právo obžalovaných, potenciálních pachatelů, na spravedlivý proces. Ale upřen tím byl spravedlivý proces - možnost domoci se majetkových nároků - poškozené straně. Domníváme se, že je to v rozporu s Listinou základních práv a svobod," vysvětlila ČTK.

"Je možné, že u některých obětí trestné činnosti byla omezena jejich práva na spravedlivý proces. Ten argument může být relevantní,“ řekl sociální demokrat Bohuslav Sobotka. Ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek dodal: „A není to jen u velkých tunelářských kauz.“

Sobotka vidí dvě možnosti, jak lze v tomto případě postupovat. „První možnost je, aby stížnost podala některá z těchto obětí,“ řekl Sobotka a dodal, že přijít by s tím mohli i senátoři. To nevyloučil ani Kalousek. Ten ale zatím neví, jak budou senátoři TOP 09 postupovat.

Stížnost se už píše

Stížnost začal psát už v sobotu advokát Milan Hulík a text by mohl mít hotov v pondělí. "Je to poprvé od Bělohorských konfiskací, kdy nakradený majetek zůstane pachatelům, zlodějům, zatímco ti, kteří byli poškozeni, kterým byl majetek odcizen, se už nikdy nebudou moci domoci jeho navrácení nebo alespoň nějakého odškodnění," řekl Hulík.

Nelze ani vyloučit, že nakonec by místo tunelářů musel poškozené odškodnit stát. Poškození by mohli žalovat stát, pokud by Ústavní soud uznal, že jim amnestie upřela právo na spravedlivý proces garantovaný chartou lidských práv, upozornil Bohuslav Sobotka.

Hulík také napadl prezidenta Václava Klause, který hájí zastavení trestního stíhání u kauz trvajících déle než osm let odvoláním se na Evropský soud pro lidská  práva, který kritizoval nadměrnou délku řízení: "To se netýká trestního řízení. Naopak v trestním řízení Evropský soud pro lidská práva judikoval, že sebevětší délka trestního řízení nemůže být důvodem k jeho zastavení."

Bez precedentu

Případný návrh na zrušení části amnestie bude pro ústavní soudce zcela novou věcí, pro kterou chybí precedens. "V historii českého ústavního soudnictví jsme dosud nic takového nezaznamenali," řekl ČTK generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Výsledek nelze předjímat. Záleží prý na tom, jak bude návrh vypadat a jaké argumenty do něj jeho autoři zapracují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám