Hlavní obsah

Protestující zemědělci vyjedou s 1500 stroji až na 200 silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protestní jízdy, kterou na 23. května plánují zemědělci proti chystanému zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno, se zúčastní zhruba 1500 strojů. Ty mají vyjet zhruba na 200 tras v regionech. Blokády mají probíhat především na silnicích první a druhé třídy. Protesty se nejspíše vyhnou Praze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nejsilněji se připravuje kraj Vysočina, kde je připraveno asi 280 kusů techniky," podotkl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj se zatím k účasti přihlásili zemědělci ze dvou třetin okresů a krajů. K protestu mají přijet traktory, přívěsy, nákladní automobily a další mechanizace. Protestní akce proběhne 23. května mezi devátou a jedenáctou hodinou.

Agrárníci chtějí takto protestovat proti rozhodnutí ministerstva financí zrušit tzv. zelenou naftu a zavést daň z tichého vína. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun.

V současné době platí v Česku také nulová sazba daně z tzv. tichého (neperlivého) vína. Ministerstvo financí navrhuje daň deset Kč na litr vína. Zároveň by ale od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám