Hlavní obsah

Situace domácností se loni zhoršila. Stát vyplatil 20 milionů dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad práce ČR (ÚP) nabízí potřebným 22 různých sociálních dávek. Loni lidem celkem vyplatil 20 746 583 příspěvků či doplatků, tedy o 3,6 milionu víc než v roce 2021.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Úřad práce v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

„Meziročně došlo k nárůstu počtu všech vyplacených dávek o 21 procent. V objemu vyplacených finančních prostředků jde o bezmála 25procentní zvýšení,“ řekla v pondělí Právu mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Celkem stát loni na nepojistných sociálních dávkách včetně jednorázového příspěvku na dítě či solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců podle ní vyplatil téměř 110 miliard korun. I s podporou v nezaměstnanosti a další pomocí to podle údajů ministerstva financí bylo 180 miliard Kč.

Situace řady domácností se loni zhoršila kvůli zdražování a poklesu reálných příjmů. Životní úroveň v zemi klesla nejvýrazněji od začátku 90. let.

Nárůst vyplácených dávek mohl být podle sociologů loni ještě výraznější, opakovaně upozorňovali na to, že statisíce lidí s nárokem na státní podporu si o ni neřekly. Někdy údajně proto, že se o pomoc říct styděli nebo se báli, že je žádost příliš složitá. Častěji však kvůli tomu, že o nároku na dávku nevěděli.

Průzkum: Systém sociálních dávek je nepřehledný

Finance

Týkalo se to přitom třeba příspěvků na bydlení nebo i přídavků na děti. „Když se dělal příspěvek na dítě 5000 Kč, tak si zažádalo 80 procent domácností, které mají nárok,“ upozornil dříve sociolog Daniel Prokop.

Nejvíc na péči

Podle ministerstva práce a sociálních věcí se situace v této věci koncem roku začala zlepšovat. Beránková Právu sdělila, že jen za prosinec vzrostl objem vyplacených dávek meziročně o 22 procent a objem poskytnutých prostředků o 27 procent.

Měsíčně teď úřady práce vyplácejí zhruba dva miliony dávek. „Aktuálně ÚP vyplácí nejvíce příspěvků na péči: za celý rok 2022 šlo o 4 350 286 dávek, v prosinci o 364 272 dávek. Druhou nejčastěji vyplácenou dávkou byl v loňském roce příspěvek na dítě: v prosinci bylo vyplaceno 386 884 dávek, za celý rok pak 3 465 791,“ řekla Beránková.

V rámci systému státní so­ciální podpory vyplatily loni úřady práce nejvíce přídavků na dítě (3 465 791 dávek, o 24 % více než v roce 2021, loni v prosinci byl meziroční o nárůst o 40 %).

Druhou nejčastěji vyplácenou dávkou je rodičovský příspěvek (3 412 423 dávek za celý loňský rok, 275 287 v prosinci 2022) a příspěvek na bydlení (2 023 344 vyplacených dávek za celý rok, jen v prosinci bylo vyplaceno 228 007 dávek). V meziročním porovnání vzrostl počet vyplacených příspěvků na bydlení o 16 %. Pokud budeme porovnávat jen prosinec roku 2021 a 2022, jde o nárůst počtu vyplacených dávek o 48 %.

Kde lze žádat o radu
Na stránkách www.uradprace.cz – jsou k dispozici jak informace k jednotlivým dávkám, tak i vysvětlující videa.
U nejčastěji vyplácených dávek jsou i videonávody na vyplnění a prokliky na potřebné formuláře. K dispozici jsou též vzory vyplněných formulářů.
Rady nebo pomoc s vyplněním formulářů poskytuje i Call centrum ÚP ČR (bezplatná linka 800 77 99 00, callcentrum@uradprace.cz).
Lidé nemusejí na úřad chodit osobně, žádat lze i elektronicky. A pokud osobní konzultaci potřebují, mohou se objednat na určitý termín online.

Nejčastěji vyplácenou dávkou byl v loňském roce příspěvek na živobytí (celkem 734 662 dávek, o pět procent méně než v roce 2021). Zároveň ale o sedm procent vzrostl objem vyplacených peněz v rámci této dávky. Druhou nejčastěji vyplácenou dávkou hmotné nouze byl doplatek na bydlení (410 222 dávek, obdobně jako v roce 2021, v objemu poskytnutých prostředků jde o 6procentní nárůst).

V rámci všech typů mimořádné okamžité pomoci (MOP) vyplatil ÚP za celý loňský rok 141 tisíc dávek. „Jsou v tom i dávky MOP, které byly vyplácené občanům Ukrajiny pod dočasnou ochranou, než byla zavedena humanitární dávka. Srovnání s rokem 2021 by tedy v tomto případě nebylo relevantní,“ doplnila Beránková.

Úřady práce čelí dlouhodobě náporů žadatelů, největší problémy jsou v Praze, kde je jich nejvíc. „Byla přijata řada opatření, například vypomáhají méně vytížená pracoviště, a to i mezi kraji, a v neposlední řadě zřídil ÚP nové pracoviště v Liberci, v jehož náplni je zpracování online žádostí podaných v Praze. Pomáhají i zaměstnanci přijatí na DPP nebo DPČ,“ upozornila Beránková.

Jde to i online

Úřad také na lidi už delší dobu apeluje, aby využívali elektronickou formu komunikace. Žadatelé o nepojistné sociální dávky včetně příspěvku na bydlení mají možnost podávat žádost buď prostřednictvím zjednodušené online žádosti v případě vybraných dávek (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, rodičovský příspěvek), nebo prostřednictvím elektronického tiskopisu.

Podklady lze zaslat například přes Identitu občana (mj. bankovní identitu či Mobilní klíč eGovern­mentu), datovou schránkou nebo se zaručeným elektronickým podpisem. Zájemci si také mohou zřídit mobilní klíč ve všech krajských pobočkách ÚP u přepážek označených logem Czech POINT.

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta

Ekonomika

Anketa

Využili jste v loňském roce nějaký státní příspěvek?
Ano, opakovaně.
7,6 %
Ano, ale pouze jednou.
6,9 %
Ne, vůbec.
85,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6840 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám