Hlavní obsah

Propagace komunismu nebude trestná, rozhodl Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Senátoři ve středu ve druhém čtení zamítli návrh novely trestního zákona, podle které měla být nově trestána propagace komunismu, nacismu a jejich symbolů. Za novelu v dopise zaslaném senátorům se postavili i členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Článek

Pro zamítnutí bylo 28 senátorů ze 49 přítmoných.

"Komunisté se nikdy sami nereformují, nevzdají se sami násilí, je třeba je k tomu donutit," uvedl jeden z předkladatelů návrhu Jaromír Štětina. KSČM podle něj využívá pacifistických idejí k boji proti radaru USA, čímž ohrožují suverenitu ČR.

"Komunisté se nikdy sami nereformují, nevzdají se sami násilí, je třeba je k tomu donutit," uvedl jeden z předkladatelů návrhu Jaromír Štětina. KSČM podle něj využívá pacifistických idejí k boji proti radaru USA, čímž ohrožují suverenitu ČR.

"V Moskvě se jen popadají smíchy za břicha, jak se komunistům daří nabourávat vztahy se západními spojenci," řekl.

Zmínil také udělení medaile premiéra Mirka Topolánka (ODS) bratrům Mašínům. "Je to odvážný krok, který by mohl vést ke sjednocení sil bojujících proti totalitě, premiér si za to zaslouží obdiv," dodal.

Boj proti symbolům

"Boj proti symbolům není bojem proti skutečnosti. Symboly se mění, zakážeme jeden a objeví se druhý," řekl Jiří Pospíšil (ODS). "Chtějí-li komunisté zůstat komunisty, ať zůstanou. Jestliže ale říkají, že jsou demokratickou stranou, tak nemohou být komunisty. Tímto návrhem jim jenom nepřímo v rozhodování pomáháme," uvedl další předkladatel novely Martin Mejstřík.

"Je mi úplně jedno, kdo byl členem KSČ. Vadí mi ale skutečnost, že reakcí bývalých svazáků je po roce 1989 obrat o 180 stupňů a až kafkovská proměna," uvedl Jaromír Volný (ODS) na adresu Mejstříka a Štětiny. Na to Mejstřík reagoval tak, že se svým členstvím v SSM nikdy netajil a taky jeho nezajímá, kdo byl před revolucí komunistou. "Zajímá mě jen to, jestli nyní podporuje demokratické uspořádání," vysvětlil.

Osm let za propagaci totalitní ideologie

Už podle platného trestního zákona za propagaci hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod člověka, hrozí jeden rok až pět let vězení. V případě členů organizované skupiny až osm let vězení. Stávající zákon je ale podle tvůrců novely příliš obecný, soudy ani policie možnost postihovat levicový extremismus moc nevyužívají.

Zamítnutí novela proto počítá s tím, že by až osm let vězení hrozilo za podporu nebo propagaci komunistické, nacistické či jiné podobné ideologie. Až tři roky by v žaláři mohli strávit lidé, kteří by veřejně projevovali sympatie těmto hnutím tím, že by užívali, vystavovali nebo šířili jejich symboly. Novela k nim řadí zejména hákový kříž, symbol SS, srp, kladivo a pěticípou rudou hvězdu a také nacistický pozdrav vztyčením paže - hajlování.

Senát měl návrh novely schvalovat už v lednu, rozhodování ale odložil až na dobu po volbě prezidenta. Podobnou úpravu podpořil už v říjnu 2005, její schvalování ale skončilo ve Sněmovně.

Mašínové návrh podpořili

"Tento návrh, stane-li se zákonem, bude prvním správným krokem k nápravě neblahého dědictví pozůstalého po rozhodnutí politiků Sametové revoluce po listopadu 1989, nevyúčtovat se zločineckou komunistickou stranou, jejíž přetrvávající existence v dnešní České republice je urážkou všech obětí komunismu a demokraticky smýšlejících občanů," uvádí se v dopise, který podepsali kromě bratrů Mašínů také Milan Paumer a Zdena Mašínová.

ČR by podle Mašínů měla dokázat svým evropským sousedům sama sobě, že je hodna patřit k demokratickým zemím a uvedli příklad Německa. "NSDAP byla odstraněna z politického a z veřejného života této země. (...) Její existence a propagace jejích symbolů a názorů se staly trestné. NSDAP, zrovna tak jako komunistická strana, byly a jsou zločinecké organizace, přičemž komunisté ve světovém měřítku byli ti horší," uvedli v dopise.

Anketa

Měla by být propagace komunismu a jeho symbolů trestná?
ano, komunistická hnutí a strany je třeba zakázat
54,1 %
ne, zakazovat komunistické symboly stejně k ničemu není
45,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6968 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám