Hlavní obsah

Projekt za miliardu. Masarykův onkologický ústav se rozšíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský Masarykův onkologický ústav, který je největším zdravotnickým pracovištěm v Česku pro boj s rakovinou, se do roku 2026 rozšíří o dva pavilony. Vzniknou pro Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče. Jde o projekt za miliardu korun, díky němuž se má zkvalitnit péče o pacienty, ale i nabízená preventivní vyšetření.

Masarykův onkologický ústavVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Ústav je mezinárodně uznávaným výzkumným pracovištěm. V péči jeho zdravotníků je okolo 80 000 pacientů, přičemž ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o něm mluví jako o „rodinném zlatu českého zdravotnictví“. Posláním ústavu totiž není jen péče o onkologicky nemocné, ale má i mnoho vědeckých projektů na světové úrovni.

Práce na výstavbě obou pavilonů již začaly. V pondělí se konal poklep základního kamene pro oba projekty za účasti premiéra Petra Fialy (ODS). Zdůraznil, že Masarykův onkologický ústav je mimořádně důležité pracoviště, které má v systému zdravotnictví ČR naprosto specifické místo.

„Věřím, že nepřeháním, když říkám, že oba nové pavilony mnoha lidem zachrání život,“ zdůraznil premiér s tím, že nová centra umožní zahájit další programy pro onkologické pacienty, stejně jako ty zaměřené na účinnější prevenci rakoviny.

Mamograf by v budoucnu mohl nahradit speciální test z otisku prstu

Zdraví

Centrum inovativní a podpůrné péče vznikne na Vaňkově náměstí. Objekt bude sídlem Centra prvního kontaktu, Centra klinického hodnocení, Centra podpůrné péče a také Edukačního centra. Podpůrnou péči má dnes nemocnice roztříštěnou na mnoha místech. „Díky novému zázemí nejen zkvalitníme péči o pacienty, ale navíc rozšíříme výzkum, což znamená, že se k pacientům dostanou nově vyvíjené léky,“ uvedl ředitel ústavu Marek Svoboda.

Prevence získá nové zázemí

Neméně důležité je podle něj Centrum onkologické prevence. Vytvoří podmínky pro posílení všech nynějších programů onkologické prevence, současně vzniknou kapacity pro nové programy a klinický výzkum.

„Především se nám už zdraví návštěvníci nebudou proplétat mezi těmi, kteří k nám chodí kvůli léčbě,“ vysvětlil ředitel.

Lepší podmínky pro prevenci umožní rozšířit současné preventivní programy a zavést některé zcela nové. Ústav ve svých současných nedostačujících prostorách dělá ročně přes 50 000 preventivních vyšetření. Díky vzniku specializovaného pracoviště by se jejich počet měl rozšířit zhruba o 20 procent.

Fiala uvedl, že onkologie dlouhodobě patří mezi priority vlád v Česku, a to bez ohledu na jejich politické složení. Z Národního plánu obnovy je do budoucna na onkologii podle něj vyčleněno zhruba dvanáct miliard korun.

Každých 20 minut v Česku zemře jeden člověk na rakovinu

Zdraví

Reklama

Související témata:
Onkologická centra

Výběr článků

Načítám