Hlavní obsah

Profesoři mají naději, mohl by je jmenovat Štěch, rektoři to odmítají

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig, jim

Sedmasedmdesáti profesorům, kteří čekají na své jmenování, svitla po několika měsících naděje. Dekrety ale nejspíš nepřevezmou z rukou prezidenta Miloše Zemana, ale patrně od šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD). To se však akademikům pranic nezamlouvá a Česká konference rektorů (ČKR) se proti tomu ohradila.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Vláda ve středu v Židlochovicích projednala novelu vysokoškolského zákona, která svěřuje jmenování profesorů právě předsedovi horní komory. Ve čtvrtek ji pošle do Sněmovny.

Už v úterý o tom hovořil po společném obědě s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě Štěch. Podle něj má být vysokoškolský zákon rychle projednán. „Uvidíme, jaká bude odezva. Pokud bude shoda, předseda Senátu je schopen se toho zhostit,“ řekl Štěch.

Rektory to nicméně krajně rozhořčilo. „Takový postup předsednictvo zásadně odmítá, protože je tak porušen vysokoškolský zákon, který ukládá ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy povinnost projednat důležité návrhy s reprezentacemi vysokých škol. Česká konference rektorů opakovaně žádá vládu, aby případná novela vysokoškolského zákona ohledně jmenování profesorů nebyla přijímána ve spěchu, ad hoc a bez zvážení širšího legislativního kontextu," stojí ve středečním prohlášení.

Bleskové schválení zákona

Podle dostupných informací by Sněmovna mohla novelu zákona schválit ve zrychleném řízení v rámci jednoho dne už při mimořádné schůzi komory 21. ledna.

Bleskově by se ke změně měl sejít také Senát, takže už v únoru by mohla po podpisu prezidenta vstoupit v platnost.

Takové řešení se sice nezamlouvá rektorům ani šéfovi resortu v demisi Daliboru Štysovi, ale prosazuje ho jeho nástupce ve funkci, senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Změna se odborníkům nezamlouvá

Právě kvůli tomu se ministr školství v úterý sešel s prezidentem. „Nebudu to nijak komentovat, uvidím, jak vláda rozhodne,“ řekl Právu Štys s tím, že navrhuje přechod pravomoci na ministra. Zemanovi se prý Štys snažil vysvětlit, že přesun jmenování z hlavy státu na šéfa Senátu problém nevyřeší.

Zeman odmítá jmenovat profesory a této pravomoci se chce stůj co stůj zbavit. I kvůli tomu ministr školství zatím seznam profesorů drží v šuplíku a na Hrad ho dosud neposlal.

Prezident by si měl uvědomit, že má právo a čest mít povinnost jmenovat univerzitní profesory
rektor Libor Grubhoffer

Zákon by se neměl měnit, řekl již v úterý rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer, který Zemana kritizoval za to, že nechce jmenovat profesorem Martina Putnu. Prezident mu to oplatil tím, že jej nepozval na tradiční oslavy 28. října na Hradě.

„Můj názor je stejný a je shodný s názorem České konference rektorů. Přál bych si, aby nové univerzitní profesory jmenoval i nadále prezident, tečka,“ řekl v úterý Právu Grubhoffer.

Připomněl, že docenti procházejí přísnými podmínkami vědeckých rad, které kontroluje Akreditační komise, takže by měli být nominováni jen kvalitní pedagogové a vědci. „Prezident by si měl uvědomit, že má právo a čest mít povinnost jmenovat univerzitní profesory,“ dodal rektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám