Hlavní obsah

Profesní spolky i rektoři podporují Plagu ve funkci

Josef Koukal, Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné odvolání ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by nepotěšilo školské profesní organizace. Spontánně během úterý, kdy informace o možném odvolání Plagy prosákla, rozesílaly dopisy na ministrovu podporu. Za ministra se postavili například i rektoři vysokých škol. Podle informací médií chce premiér Andrej Babiš chce Plagu odvolat společně s ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

Foto: Petr Horník, Právo

TK po jednání vlády 6.4.2021

Článek

V úterý to uvedl server CNN Prima News s odkazem na dva nezávislé zdroje. Novinkám informaci potvrdil důvěryhodný zdroj.

Jako první se proti odvolání Plagy ozvala konzultační skupina ministerstva školství, kterou tvoří představitelé školských asociací. „Sílí obavy, že záměrem premiéra je výměna na pozici ministra školství a instalace nového, který bude vůči myšlenkám premiéra Babiše vstřícnější.

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Domácí

Personální změnu v čele ministerstva školství, a to nejen vzhledem k aktuální fázi školního roku a potřeby kontinuálního řízení boje s epidemií, bychom považovali za extrémně chybné rozhodnutí a věříme, že se tak nastane,“ uvedli už v neděli.

V poradním orgánu zasedají například šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, předseda Sdružení učňovských zařízení Karel Dvořák nebo šéfka Učitelské platformy Petra Mazancová.

V úterý se přidaly další organizace, například Česká konference rektorů: „ČKR vysoce oceňuje dlouhodobou koncepční práci současného vedení ministerstva školství, nadstandardní úroveň komunikace všech podstatných kroků s reprezentacemi vysokých škol a podporuje jeho úspěšnou snahu o strategické řízení v oblasti terciárního vzdělávání.“

Předseda Unie školských asociací (CZESHA) Jiří Zajíček napsal otevřený dopis premiérovi, kde zdůrazňuje, že ministerstvo školství se snaží připravit scénář návratu do škol, který podle Zajíčka může postupně vést k bezpečnému, a „především udržitelnému návratu žáků k prezenční výuce“.

„Ministra Plagu hodnotíme jako politika, který s odbornou veřejností komunikuje, naslouchá jí a společně se svým týmem hledá ta nejvhodnější řešení, která vyhoví požadavkům na dodržení hygienicko-epidemiologických opatření tak, aby školství, pro nás regionální, získalo postupně opět klid a stabilizaci,“ uvedl Zajíček.

Dodal, že každá změna ministra znamená ztrátu času, kterou si nyní nemůže školský systém dovolit.

Žáci prvního stupně se do lavic vrátí 12. dubna, testováni budou dvakrát týdně

Domácí

„Pane premiére, vnímejte, prosím, toto stanovisko předsednictva Unie školských asociací, jako podporu současnému ministru školství pro jeho další setrvání ve funkci,“ uzavřel.

Chválou na adresu Plagy nešetřil v otevřeném dopise ani předseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Vladimír Kolder. „Odvolání pana ministra Plagy vnímáme jako populistický a ve vztahu k celému vzdělávacímu systému ČR nezodpovědný a nebezpečný krok. Nepodlehněme laciným gestům a pokusme se s chladnou hlavou vyřešit tuto složitou situaci ve složité době k co největšímu prospěchu, který souvisí s budoucí vzdělaností tohoto národa,“ uvedl Kolder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám