Hlavní obsah

Prodloužené víkendy: Jak vychází svátky a Vánoce

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na druhou polovinu roku připadá ještě osm státních svátků, které mnoho lidí využívá ve spojitosti s dovolenými a víkendy k prodloužení pracovního volna. První příležitost budou mít lidé v úvodu července.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Z hlediska plánování volna vycházejí letos oba červencové svátky ideálně. Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu roku 863 si připomeneme v pondělí 5. července, na což den na to 6. července naváže připomínka upálení mistra Jana Husa v roce 1415.

Lidé tak získají ve spojitosti s víkendem čtyři volné dny. Obchody zůstávají v tyto dny otevřené, zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který nařizuje zavření prodejne nad 200 metrů čtverečních, se těchto svátků netýká.

Dostali jste termín druhé dávky na dovolenou? Pomůže snad jen výmluva na nachlazení

Domácí

Poměrně dobře vycházejí i podzimní státní svátky. Den české státnosti, respektive zavraždění patrona země sv. Václava, které si připomínáme 28. září, připadne na úterý což s případnou pondělní dovolenou rovněž nabídne čtyři volné dny.

Podobně lze postupovat i o měsíc později, 28. říjen, který je připomínkou vzniku samostatného československého státu v roce 1918, připadá na čtvrtek a lze jej v případě jednodenní dovolené opět snad spojit s víkendem.

Jaký den v týdnu se vyplatí si vzít dovolenou

Zdraví

„Nevýhodně” naopak vychází letos Den boje za svobodu a demokracii, respektive Mezinárodní den studentstva, který si připomínáme 17. listopadu. Svátek připadá na středu.

Pro ty, kteří si rádi prodlužují volno v období Vánoc, je letos nezbytností ponechat si v zásobě dostatek volných dnů. Vánoční svátky sice nabízejí hned tři volné dny od 24. do 26. prosince, ale připadají na pátek, sobotu a neděli. Pokud tedy člověk bude chtít mezi svátky dovolenou, ať už sám, nebo proto, že to požaduje zaměstnavatel, bude ho to stát pět dní dovolené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám