Hlavní obsah

Proč nepošlete ruskou nótu za válečnou lodí? Šetříme papírem, reagoval Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika obdržela od ruských diplomatů nótu, ve které stojí, že bez souhlasu nesmí ČR poskytovat třetím zemím zbraně sovětské provenience. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na Twitteru uvedl, že by na nótu ministerstvo mohlo odpovědět, nicméně to neudělá, protože šetří papírem.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský při rozhovoru pro Novinky.cz

Článek

Lipavský reagoval na dotaz, zda by ministerstvo zahraničí mohlo na ruskou nótu reagovat v duchu ukrajinských vojáků, kteří při obraně Zmijího ostrova poslali ruskou válečnou loď do pr**le.

„Může, ale šetříme papírem,“ odpověděl Lipavský.

Ministr už dříve v sobotu označil ruský požadavek za nesmyslný. „Jde o věcný nesmysl, na tento materiál reexportní doložka neexistuje. Jde o další způsob, jak se Rusko lží domáhá zastavení naší podpory Ukrajině,“ sdělil Lipavský ČTK.

Ruská nóta ČR: Bez našeho svolení nesmíte poskytovat sovětskou techniku

Domácí

Vojenská a další pomoc Ukrajině je podle něj jednoznačně ve strategickém zájmu Česka.

Rusko v týdnu diplomatickou nótou formálně varovalo také USA a další západní státy, že jejich dodávky zbraní na Ukrajinu podněcují tamní konflikt a mohly by přinést „nepředvídatelné důsledky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám