Hlavní obsah

Proč nás Češi nemají rádi? ptají se ukrajinské děti v plzeňském komunitním centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Proč mě nemají Češi rádi, co jsem jim udělal?“ Tato dětská otázka prý zaznívá v plzeňském komunitním centru zaměřeném na pomoc Ukrajincům poměrně běžně.

Foto: Ivan Blažek

Komunitní centrum pro uprchlíky z Ukrajiny zdobí vlajka podepsaná frontovými vojáky

Článek

„Je to pro ně nepochopitelné. A pro mě vlastně taky,“ řekla Novinkám Eva Klimentová ze zmíněného charitního zařízení. To funguje díky podpoře města od července 2022 a za tu dobu jím prošlo kolem osmi stovek osob, mezi nimi právě nemálo dětí.

Ty podle Evy Petříkové, vedoucí projektu Komunitní a Asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny Plzeň, řeší jiné problémy a mají odlišné zkušenosti než jejich čeští vrstevníci.

„Je to spousta různých příběhů,“ podotkla Petříková. „Trpí různými traumaty, byly vytržené z prostředí, kde byly zvyklé, některé se velmi těžko adaptují. Jsou tady s matkou bez otce, žijí v nějakém sdíleném bydlení. Nemají tady své věci, studují školu, která je třeba nebaví, ale musí. Řada dětí studuje dvě – jednu u nás, druhou na Ukrajině,“ dodala Petříková.

Zelenskyj zpražil papeže: Díky Ukrajincům nepochodují Evropou ruští vrazi

Válka na Ukrajině

Samostatnou kapitolou jsou děti, které vyrůstaly u prarodičů, protože jejich rodiče odešli už dříve za prací do Česka. „Po začátku války si je sem vzali. A najednou zjistili, že si s nimi nerozumí, protože babička je vychovávala jinak,“ upozornila Petříková.

Požadavky se mění

Zájem ukrajinských uprchlíků o komunitní a asistenční centrum se příliš nemění, jejich požadavky ano. „U těch prvních to bylo hlavně o základní pomoci. Potřebovali se zorientovat ve městě, chtěli vědět, jak to tady chodí,“ připomněla Petříková. „Ti, kteří dorazí nyní, už toho vědí o Česku i tomhle městě dost. Už se ani neptají po humanitární pomoci, nejde jim o to, aby tady měli všechno zadarmo. Zajímají je odbornější věci. Třeba jak vyplnit daňové přiznání, jak napsat životopis, ptají se po práci,“ konstatovala Petříková a dodala: „Chtějí pomoci také s přihláškami na střední nebo i vysoké školy, s výběrem kroužků pro děti.“

Asistenční centrum má k dispozici i čtyři tlumočníky. „Pomáhají při právních otázkách, ve školách a hodně v nemocnicích,“ vysvětlila Petříková.

Utekla a pomáhá

Komunitní centrum nabízí mimo jiné kurzy češtiny nebo setkání s psycholožkou. A svým krajanům tady pomáhá jako konzultantka Iryna Volkova – prodělala podobnou zkušenost jako řada jejích klientů. „Přijela jsem z Melitopolu, z města, které je dnes okupované,“ sdělila. „Práci jsem našla v komunitním centru, mimo jiné se zabývám volnočasovými aktivitami pro děti a mládež. A věřím, že se jednou budu moci vrátit domů,“ uzavřela Iryna.

Šofér v sutaně. Pravoslavný kněz z Plzně najezdil tisíce kilometrů s pomocí pro Ukrajinu

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám