Hlavní obsah

Proč je v Praze vyšší incidence?

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné týdenní incidenci na 100 tisíc obyvatel, která v Česku již delší dobu kolísá kolem 12 potvrzených případů, se vymyká Praha s 30 případy. Důvodem není jen šíření viru, ale i skutečnost, že v hlavním městě se výrazně více testuje než ve zbytku republiky.

Článek

V Praze žije 1,3 milionu obyvatel. V pořadí nejlidnatějších krajů je na druhém místě za Středočeským krajem (1,4 milionu). Následují Jihomoravský a Moravskoslezský kraj (oba shodně cca 1,2 milionu).

V celé zemi bylo za posledních sedm dní provedeno přes 208 tisíc PCR testů, v průměru necelých 30 tisíc za den. Týdenní průměr provedených testů v jednotlivých krajích však ukazuje, že jejich počty se zásadně liší.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

V Praze přibylo za posledních sedm dní 411 potvrzených případů nákazy a na 100 tisíc lidí tak připadá již zmíněných 30 případů. Průměrně zde bylo každý den provedeno 6223 PCR testů.

To je o třetinu více než ve Středočeském kraji (průměrně 4317 testů) a zhruba dvojnásobek oproti Jihomoravskému (průměrně 3194 testů), neřkuli Moravskoslezskému kraji (průměrně 2736 testů).

Nejhorší predikce: Na podzim přes tisíc nakažených denně

Koronavirus

Není tak překvapivé, že průměrná týdenní incidence v těchto regionech je ve srovnání s Prahou výrazně nižší. Ve Středočeském kraji připadá na 100 tisíc lidí 16 potvrzených případů, na jihu Moravy 12 a v Moravskoslezském kraji šest.

Jak se epidemie vyvine, ukážou podzimní měsíce. Nástin výskytu viru v populaci poskytne již za pár dní testování, které podstoupí děti a studenti při návratu do lavic u příležitosti začátku nového školního roku.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám