Hlavní obsah

Pro speciální školy schválil výbor 100 miliónů navíc, církevní a soukromé ostrouhaly

Právo, jim

Na poslední chvíli se snažili poslanci školského výboru ve čtvrtek změnit rozpočet školství. Shodli se na navýšení o 100 miliónů korun pro speciální školy. Pro zalepení díry v objemu 131 miliónů, které v rozpočtu chybí na zvýšení platů učitelů v církevních a soukromých školách, se už mezi poslanci nenašla dostatečná podpora.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kateřina Valachová a Stanislav Štech (archivní foto)

Článek

Za zvýšení příjmů speciálních a neveřejných škol plédoval ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) i zpravodajka a Štechova předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD). „Ukázalo se, že speciální školy nedostávaly na ostatní neinvestiční výdaje, jako jsou učebnice, ani korunu,“ upozornila Valachová.

S návrhem souhlasil i šéf výboru Václav Klaus ml. (ODS) a návrh nakonec získal dostatečnou podporu i mezi ostatními poslanci. „Dovolil bych si vyjádřit radost,“ poznamenal Klaus po hlasování.

Na úkor vysokých škol?

Na ostatních návrzích na rozpočtové změny se už poslanci neshodli. Valachová přitom upozorňovala, že třeba 131 miliónů na platy učitelů v soukromých a církevních školách jsou mandatorní výdaje, které musí stát vydat podle zákona.

Proti úpravě ale hlasovali poslanci ANO a KSČM. Valachová ještě požádala o zopakování hlasování s tím, že jí nefungovalo hlasovací zařízení. Ale ani opakované hlasování nepřineslo v poměru hlasů žádnou změnu.

„Obávám se, že pokud to tak zůstane, bude muset ministerstvo školství vyplácet peníze na úkor vysokých škol,“ řekl po hlasování Štech.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Václav Klaus mladší na ustavující schůzi Sněmovny

Podle něj bylo hlasování jednou z posledních příležitostí zalepit díru v rozpočtu. „Ministerstvo financí opomnělo tuto částku do rozpočtu zahrnout. Toto byla jedna z posledních šancí,“ řekl Právu Štech.

Poslanec Ivo Vondrák (ANO) v tom však problém nevidí. „Nechtěli jsme narušit celkový koncept rozpočtu,“ vysvětlil postoj ANO. „Myslím si, že se to dá vyřešit cestou rozpočtových opatření,“ řekl Právu.

Na skauty nezbylo

Poslanci také odmítli přidat 28 miliónů pro mládežnické spolky, jak navrhoval šéf STAN Petr Gazdík. Přestože jej podpořili Štech, Valachová i Klaus s tím že se jedná o malou částku pro dobrovolníky ze skautu či turistických oddílů, opět poslanci ANO a KSČM byli proti.

Nakonec poslanci schválili rozpočet v celkovém objemu téměř 176 miliard korun. Usnesení má doporučující charakter, rozhodující bude až hlasování ve Sněmovně.

Jedná se o historicky nejvyšší rozpočet pro školství a počítá například s navýšením platů učitelů o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Vysoké školy dostanou oproti loňsku tři miliardy navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám