Hlavní obsah

Pro Jermanovou pracovali neznámí externisté za pět milionů ročně

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj pod vedením hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO) vyplácel neznámým pracovníkům odměny až 75 tisíc korun měsíčně. Celkem mělo jít až o pět milionů korun pro více než tři desítky lidí. Kraj jména těchto pracovníků nezveřejnil, v médiích se objevila informace, že jedním z nich je bývalý manažer hnutí ANO Martin Itterheim.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO)

Článek

Kraj měl podle serveru Seznam Zprávy nejrůznější smlouvy na poradenství uzavřít v roce 2017. Tito pracovníci - server píše o externistech - měli brát desítky tisíc například za analýzy hudebních festivalů nebo monitoring periodik.

Informace o lidech, kteří takové poradenství poskytují, si už loni vyžádali opoziční zastupitelé. Informace dostali, ale bez konkrétních jmen.

Podle MF DNES měl být jedním z takových poradců i Martin Itterheim (ANO), který byl jako manažer hnutí zodpovědný za krajské volby. Itterheim je dlouholetým spolupracovníkem bývalého brněnského primátora Petra Vokřála (ANO), poradcem města Olomouc a v neposlední řadě asistentem poslankyně Taťány Malé (ANO), která se loni dva týdny ohřála i v křesle ministryně spravedlnosti.

Itterheim měl mít na starosti zpracování podkladů pro novou koncepci rozvoje styku s médii a veřejností, PR analýzy i odpadovou politiku. Za 11 měsíců těchto aktivit bral 550 tisíc korun, tedy asi 50 tisíc měsíčně.

Další z pracovníků měl na poloviční úvazek, což je 20 hodin týdně, monitorovat periodika. Po celý rok 2017 měl dostávat 20 tisíc měsíčně. Další za 45 tisíc měsíčně monitoroval činnost ostatních krajů nebo analyzoval hudební festivaly. Na poloviční úvazek za 75 tisíc korun pracoval i další ze zaměstnanců, který měl na starosti monitoring médií.

Informace o podivných zaměstnaneckých službách se objevily už koncem března. O jaké lidi přesně jde a jaká přesně byla náplň jejich práce, nechce úřad s ohledem na ochranu osobních údajů zveřejnit.

Hejtmanka Jaroslava Jermanová v dubnu ve svém prohlášení z organizování útoků obvinila předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Uvedla, že jde podle ní o řízený nátlak, který byl načasován do začátků jejího těhotenství a období po porodu dcery, aby měl maximální psychologický dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám