Hlavní obsah

Pro investora všechno, pro nás nic! Lidé z Dolní Lutyně stavbu gigafactory nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lutyně

Opět bouřlivá atmosféra panovala v pondělí v podvečer na setkání obyvatel Dolní Lutyně na Karvinsku se zástupci státu a Moravskoslezského kraje kvůli stavbě tzv. gigafactory. Po celou dobu dávali lidé najevo, že stavbu obří továrny na baterie do elektroaut v sousedství nechtějí.

Druhé setkání lidí v Dolní Lutyni kvůli gigafactory Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Co jsme my pro vás? My nemáme žádnou hodnotu,“ ptala se jedna z žen. Když jí David Petr z CzechInvestu odpověděl, že se plete, tak pokračovala. „No, ono to z toho ale vyplývá. Hovoříte o tom, že pan investor nám přinese přidanou hodnotu, že je Bůh, že zainvestujete do jeho stavby, že mu všecko nachystáte. Věřňovice byly dosud každý rok pod vodou a stát nic neudělal. A najednou, když je potřeba ochránit fabriku, gigafactory, tak všecko jde,“ řekla v souvislosti s tím, že kvůli gigafactory se postaví ochranný val před povodněmi.

„Prodali jste tyto lidi,“ křikl na úředníky státu a kraje jeden z obyvatel, za což sklidil potlesk, zatímco na zástupce státu volali lidé: Hanba.

Foto: Pavel Karban

Druhé veřejné projednání stavby tzv. gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku

Přípravu území o rozloze 278 hektarů pro příchod strategického zahraničního investora schválila v březnu vláda. Pozemky, které patří zejména státu, jsou určeny pro stavbu gigafactory, obří továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Investice má dosáhnout 200 miliard korun, pracovat by v ní mělo až 7000 lidí. Jméno investora ministerstvo průmyslu a obchodu i CzechInvest tají, spekuluje se o společnostech Samsung či LG.

Valná většina obyvatel z více než pětitisícové Dolní Lutyně však stavbu odmítá. Přes 3600 lidí už proti ní podepsali petici, obec už vyhlásila v souvislosti se stavbou gigafactory referendum. Území, na němž má strategická průmyslová zóna vzniknout, je mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, v těsné blízkosti hranice s Polskem a v sousedství chráněné přírodní oblasti. Lidé mají strach z negativních dopadů projektu na obec i široké okolí, argumentují ochranou přírody a znehodnocením zemědělské půdy.

Urychlí stavbu gigafactory v Dolní Lutyni? Ve Sněmovně leží návrh, aby byla strategickou stavbou

Domácí

Zhoršení životního prostředí i kvality života

Obyvatelé se ptali také na to, kdo jim vykompenzuje zhoršenou kvalitu života. „Mám tady rodinu, moje děti tady mají vazby, přistěhovali jsme se sem, protože jsme chtěli žít v přírodě. Když to tady bude, moje děti se odstěhují, protože já tady s nimi nebudu žít. A je tady víc takových rodin, které nechtějí žít vedle baterkárny,“ upozornila další z debatujících.

Vytkla, že předkladatelé projektu dávají za příklad příchod automobilky Hyundai do Nošovic na Frýdecko-Místecku. „My to ale nechceme slyšet, my nejsme hloupí. Vy musíte pochopit, že my tady nechceme baterkárnu, nechceme lithium… A psychické újmy? Já se třepu od té doby, co jsem se to dozvěděla. Stěhovala jsem se do Věřňovic, abych žila v důchodě v klidu, a místo toho budu žít vedle fabriky,“ povzdychla si hlasitě.

Foto: Pavel Karban

Druhé veřejné projednání stavby tzv. gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku

Druhého setkání obyvatel se zástupci státu a kraje se zúčastnilo méně lidí než před měsícem. Organizátoři i občané to zdůvodňovali tím, že debata byla přenášena online na kanále YouTube. Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu a David Petr z CzechInvestu v úvodu zhruba dvouhodinového setkání vysvětlili a zopakovali základní informace o případné stavbě gigafactory. „Investor požaduje začátek výroby v roce 2028,“ uvedl mimo jiné Petr. Očko zase poukázal, že jde o projekt s vysokou přidanou hodnotou, který bude mít vysokou míru automatizace a robotizace. „Budou zde pracovat lokální kvalifikovaní pracovníci, takže se nepočítá s žádným velkým využitím agenturních zaměstnanců,“ připojil a dodal, že platy v závodě budou o 30 až 35 procent vyšší, než je krajský průměr. „Kompenzace jsou otázkou budoucí diskuze,“ řekl Očko.

„Zajímalo by mě, kdo měl takový nápad chtít zabetonovat 280 hektarů zemědělské půdy. A znám i odpověď, za vším hledej peníze, takže naše skvělá vláda v čele s panem premiérem Fialou už cítí peníze, už ví, kam je přerozdělí. A na lidech jim nezáleží,“ připojila se do debaty další žena.

Foto: Pavel Karban

Druhé veřejné projednání stavby tzv. gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku

Lidé se ptali na spoustu věcí. Kolik za přípravu pozemků zaplatí stát, jak bude fungovat doprava v oblasti, kde chce vzít investor zaměstnance, když jich je už nyní nedostatek, kde se vezmou lékaři, zubaři, zdravotní sestry, s jejichž nárůstem projekt počítá. „Vždyť už teď se lidé perou o to, aby se dostali ke kvalifikovanému lékaři,“ apelovala další z debatujících žen.

Občanům stále vadí také to, že neznají jméno investora. „Když se stavěla Tesla v Berlíně, tak o tom věděli dva roky dopředu,“ upozornil Jiří Válek, jenž v obci podniká. „Oháníte se tím, že vyděláme peníze, ale za jakou cenu? Jenom zabetonujete zemědělskou půdu,“ rozčilovala se jedna z diskutujících.

Z jedné strany dálnice, z druhé gigafactory. Případná stavba Věřňovice ještě více izoluje

Ekonomika

Výběr článků

Načítám