Hlavní obsah

Urychlí stavbu gigafactory v Dolní Lutyni? Ve Sněmovně leží návrh, aby byla strategickou stavbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lutyně/Praha

O zařazení strategického průmyslového parku v Dolní Lutyni na Karvinsku mezi strategické stavby státu, které jsou veřejně prospěšné, usiluje poslanec vládní koalice Petr Letocha (STAN). Podal už v tom smyslu i pozměňovací návrh zákona o liniových stavbách. Proti projektu jsou už nyní tisíce lidí, obec navíc chystá referendum.

Foto: CzechInvest

Mapa návrhu gigafactory v Dolní Lutyni

Článek

„Stát se dlouhodobě snaží získat investora do České republiky. Já jsem moc rád, že se v současné chvíli jedná s investorem, který by mohl investovat právě v Moravskoslezském kraji, a to je právě ten důvod, proč jsem ten pozměňovací návrh podal,“ vysvětlil serveru Novinky.cz poslanec Letocha zastupující právě Karvinsko. „V mém návrhu zařazujeme Dolní Lutyni a vyřazujeme Plzeň-Líně,“ dodal.

Na pozemcích o rozloze 278 hektarů v Dolní Lutyni, u hranic s Polskem, chce stát postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Hovoří se o vzniku až 7000 pracovních míst, v první fázi jich má být 1800. 

Investice má mít hodnotu 200 miliard korun. Přípravu území pro příchod strategického zahraničního investora už schválila vláda. Kdo by byl investorem, stát tají, údajně by se mohlo jednat o jihokorejský Samsung. Proti stavbě jsou však obyvatelé obce s přibližně 5300 obyvateli. Sepsali petici, kterou už podepsalo přes 3,5 tisíce lidí, a spolu s obcí připravují referendum.

Z jedné strany dálnice, z druhé gigafactory. Případná stavba Věřňovice ještě více izoluje

Ekonomika

A Letochův návrh vzbudil další vlnu emocí. „Stát tvrdí, že chce jednat transparentně, že nás chce informovat. A za našimi zády projednává změnu zákona, aby urychlil přípravu území pro gigafactory. Přitom ještě nejsou hotové žádné výstupy ze studií ani od dotčených orgánů, týkající se toho, zda lze u nás postavit tuto továrnu. Ale už se rychle mění přílohy zákona,“ rozohnil se Martin Bohoněk ze spolku Zachovejme Poolší, který vznikl právě v reakci na snahu státu o umístění gigafactory na pozemky mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřnovice.

Snažím se pochopit, ale nechápu, říká starosta obce

Nadšený není ze snahy svého stranického kolegy ani starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN). „Dvacet roků se tu nic nedělo, všichni na nás kašlali a teď najednou jsme ve středu zájmu,“ povzdychl si. Na dotaz, zda jej mrzí, že by v případě schválení Letochova návrhu stát mohl lidi obejít, odpověděl: „Snažím se pochopit, ale nechápu!“

Buzek nezastírá, že z případné stavby, která zabere plochu 380 fotbalových hřišť, nadšený není. „Rozdělí to vesnici neskutečným způsobem. Ten život tady bude úplně jiný, takže moje nadšení je pro tuto věc na bodu mrazu,“ přiznal starosta.

Letocha uvedl, že i když je pod návrhem podepsaný sám, panuje na něm vládní shoda. Pokud se mu podaří změnu prosadit, tak bude gigafactory v Dolní Lutyni výslovně uvedena v příloze zákona jako jedna ze strategických staveb a stát tak bude moci u ní využívat zjednodušená řízení, zrychlené procesy projednávání, zkrácené lhůty a podobně.

Návrh nyní podle poslance zamíří i s ostatními návrhy do tří sněmovních výborů, ty se k nim vyjádří a následně o něm ve třetím čtení budou poslanci rozhodovat. Aby zákon v novém znění platil, bude se muset po Sněmovně ke změně vyjádřit Senát a nakonec prezident.

Postavte si to v Praze! Obyvatelé Dolní Lutyně dali při debatě ostře najevo, že gigafactory nechtějí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám