Hlavní obsah

Trousil černý kašel? Primátor Svoboda byl na akcích i začátkem týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Šest dnů beru antibiotika, nejsem infekční,“ hájil svou přítomnost na středečním sněmovním výboru pražský primátor a lékař Bohuslav Svoboda (ODS), poté co prozradil, že se léčí s vysoce infekčním černým kašlem. Na veřejných akcích se ale objevoval i dny předtím. A tehdy ještě podle odborníků nemusela léčba plně zabrat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor, poslanec a funkcionář ODS Bohuslav Svoboda

Článek

„Pokud je pacient léčen pět dní, tak se v průměru stává neinfekčním. Někdo to má za tři dny, někdo za týden. Doporučujeme, aby takový člověk zůstal doma týden,“ řekl Novinkám předseda České společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.

„Obecně je ale doporučován klidový režim po dobrání léků. I tak osoba stále kašle a tělo by mělo mít dostatečný prostor pro regeneraci,“ doplnil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum.

U infekčnosti odkázal na odbornou společnost s tím, že pro některé typy antibiotik by člověk po pěti dnech nemoc roznášel neměl, u některých to ale může trvat i sedm dnů.

Primátor Svoboda se léčí s černým kašlem. Přesto vyrazil na jednání

Domácí

Primátor ve středu na zdravotnickém výboru Poslanecké sněmovny po tříhodinovém jednání uvedl, že bere antibiotika už šestý den a neměl by tak infekci jakkoliv šířit. Na jednání kašlal, respirátor ani jinou ochranu dýchacích cest ale neměl.

Svoboda rozhovoru pro Seznam zprávy uvedl, že si respirátor zapomněl.

„Ono to v této fázi asi nutné není. Chtěl jsem si ji vzít, ale pak jsem v tom spěchu, jak jsem tam dobíhal, tak jsem si ji (roušku) nenasadil a pak už jsem na to zapomněl,“ řekl serveru primátor, který je původní profesí lékař.

Nemyslí si, že by po tolika dnech léčby ještě mohl někoho nakazit. K tomu, zda svou účast nepovažoval za vhodnou, uvedl, že to tak může „z pohledu obecných lidí“ na někoho působit, ale „z medicínského hlediska“ je to v pořádku.

V pondělí 11. března se pak Svoboda zúčastnil také tiskovky k opravě Barrandovského mostu, informoval o tom sám na Facebooku.

Podle praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové by měl člověk zůstat s černým kašlem doma aspoň pět dnů. Stejně jako u nákazy covidem se podle ní nedá stoprocentně garantovat, že už infekční není. Šetřit by se měly zejména starší osoby.

Nejvíce infekční je člověk podle epidemiologů několik dnů před zpozorováním prvních příznaků. Nemoc ale může šířit do doby, než antibiotika spolehlivě bakterie zahubí.

V původní verzi článku jsme napsali, že se Svoboda v sobotu 9. března účastnil slavnostního setkání se zástupci tří italských obcí, kteří se při své pouti zastavili i v Praze. Tato akce ale proběhla už na konci února. Za chybu se omlouváme.

Černý kašel nedosahuje epidemie. Léky i vakcíny jsou, ujistilo ministerstvo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám