Hlavní obsah

Přílišný spěch, nastínil Fiala důvody odmítnutí Istanbulské úmluvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neschválení Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách je podle premiéra Petra Fialy (ODS) mimo jiné důsledkem spěchu a nedostatku trpělivosti. V horní komoře neprošel souhlas s ratifikací ve středu pozdě večer o dva hlasy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala.

Článek

„Příběh ukazuje, co se mi ne vždy daří kolegům sdělovat, že někdy je lepší nechat si víc času, být trpělivý, vést veřejnou a politickou debatu a pak teprve přistoupit ke schvalování. Pak se třeba ukáže, že spousta argumentů odpůrců nebyla tak závažná a věci se dají prosadit. Hlavně u eticko-ideových otázek,“ uvedl ve čtvrtek Fiala v rozhovoru pro Blesk.

Dodal, že patřil k těm, kteří na schvalování nechtěli spěchat. „Některé strany z koalice měly pocit, že to máme pustit, Senát to neschválil, a to je ten výsledek,“ konstatoval s tím, že s ohledem na deklaratorní charakter materiálu nebude mít neschválení úmluvy praktický dopad.

Podle premiéra české právo jednotlivé prvky úmluvy obsahuje, dokument tak míří na jiné země, míní. K tomu vláda v této otázce nesedí se založenýma rukama, připravuje novou definici znásilnění, uvedl. „Zákonodárci, co nehlasovali pro Istanbulskou smlouvu, neschvalují násilí na ženách, spíš z určitých debat jim vadí jazyk a podobné věci,“ uvedl.

KOMENTÁŘ: Oběti násilí potřebují cítit, že je někdo na jejich straně. A systém to fakt není – Pod svícnem

Komentáře

O souhlasu s úmluvou, která vyvolává spory mezi liberální a konzervativní částí společnosti, měla rozhodovat také Sněmovna, s ohledem na postoj Senátu už dokument zřejmě projednávat nebude. Česko bude patřit mezi menšinu zemí, které takzvanou Istanbulskou úmluvu sice podepsaly, ale neratifikovaly.

Vzkaz zmocněnkyně

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové bude třeba usilovat o schválení znovu. „Pokud by se to nepovedlo, tak to bude úkol, který bude muset řešit další vláda, další Sněmovna znovu,“ uvedla krátce před senátní debatou.

Po neschválení dohody, které na půdě Senátu sledovala, na síti X obsáhle senátorům napsala, proč to považuje za chybu, a potvrdila odhodlání ratifikaci dotáhnout.

„Chci Vám všem vzkázat - naši společnost rozhodně reálně neohrožuje Úmluva proti násilí. To, co ji rozkládá, leptá a stovky let ochromuje, je právě násilí samo. Netolerance k jinakosti, strach z rovnoprávnosti, absence vnitřní svobody a skutečného sebe-vědomí,“ uvedla.

V podobném duchu se vyjádřila i poslankyně STAN Barbora Urbanová, která se v boji proti bagatelizaci domácího a sexualizovaného násilí dlouhodobě angažuje. „Prohráli jsme. Doufám, že nám budete věřit, že jsme ale prohráli jen bitvu, ne válku,“ vzkázala k rozhodnutí senátorů.

Podle místopředsedkyně Pirátů a poslankyně Kláry Kocmanové se její straničtí kolegové v horní komoře za úmluvu „rvali“. „A chtěli jsme bojovat i my ve Sněmovně, k tomu už ale bohužel nedojde. Je to zklamání a mezinárodní ostuda,“ uvedla.

Senátoři neschválili Istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám