Hlavní obsah

Čína chce použít experimentální lék. V USA proti koronaviru pomohl

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výzkumný ústav požádal o povolení použít experimentální lék americké společnosti Gilead Sciences, který obsahuje remdesivir, uvedla agentura Reuters. Tato látka by mohla pomoci s léčbou pacientů nakažených koronavirem, který připravil o život už téměř pět set lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před nemocnicí ve Wu-chanu se tvoří dlouhé frontyVideo: Reuters

 
Článek

Ve Spojených státech už byl lék pacientovi s koronavirem podán. Podle studie odborného lékařského časopisu New England Journal of Medicine se zdravotní stav dotyčného člověka po přijetí látky remdesivir zlepšil.

„I když čínský výzkumný ústav povolení obdrží, stále bude limitován, protože společnost Gilead Sciences vlastní na lék patent,“ uvedl poradce v oblasti duševního vlastnictví Čao Jou-pin. Jakékoli využití léku by tak musela americká společnost schválit.

Počet nakažených koronavirem v Číně překročil 24 tisíc

Svět

Společnost Gilead Sciences zatím tuto zprávu nijak nekomentovala, nicméně minulý týden uvedla, že spolupracuje s Čínou při testování remdesiviru na „menším množství pacientů“.

Remdesivir už byl v minulosti na lidech testován v souvislosti s ebolou. Testy navíc neukázaly žádné vedlejší účinky.

Na koronavir zabral lék vyvinutý Čechem

Amerika

Experimentální léčba vyšla také v Thajsku, kde proti koronaviru zabrala kombinace léků na AIDS a chřipku, po níž se zlepšil stav 71leté Číňanky. Osmačtyřicet hodin po nasazení antivirotik už měla negativní test na koronavirus.

Na kmen 2019-nCoV dosud zemřelo téměř pět stovek lidí a nakažených je přes 24 tisíc. Drtivá většina je v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám