Hlavní obsah

Přijďte darovat krev, prosí nemocnice. Zásoby docházejí, hrozí odkládání operací

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Nemocnicím v Česku docházejí zásoby krve, varuje ministerstvo zdravotnictví. Akutní nedostatek hlásí třeba Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) nebo pražský IKEM. Situace je o poznání horší než v předchozích obdobích. Důvodem je mimo jiné obnovení plánované péče a odložených operací, ale také doba dovolených a únava lidí po dlouhém lockdownu. Darování krve přitom nebrání ani prodělaní onemocnění covid-19 či očkování proti koronaviru. Nemocnice proto prosí dárce o pomoc.

Foto: Městská policie Brno

Dárců krve je nedostatek.

Článek

„V současné době je situace vážnější než v předchozích obdobích, v květnu a červnu. Tehdy jsme také měli menší zásoby, ale nyní je situace opravdu kritická. Lidé odjíždí na dovolené a mladí lidé se nechávají očkovat, to vše dohromady zřejmě přispívá k tomu, že je dárců výrazně méně,“ vysvětluje Daniela Dušková, primářka transfuzního oddělení VFN Praha. Ta na nedostatek dárců Novinky upozorňovala už v květnu.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze prosí dárce o krev, dochází zásoby

Koronavirus

Urgentně shání dárce také pražský IKEM, kde se provádějí vážné operace a transplantace orgánů: „Aktuálně chybí všechny krevní skupiny. Informace a objednávkový systém najdete na https://bit.ly/darcekrve – pokud je plno, můžete dorazit bez objednání, denně do 9:45 hod,“ prosí přes své twitterové stránky.

Aktuálně chybí všechny krevní skupiny.
Twitter IKEM

Dalším důvodem je podle ní i fakt, že si lidé zvykli během pandemie zůstávat více doma a pohybovat se v určité sociální bublině a nyní je pro ně náročnější někam dojet a rychle reagovat na výzvy. „Návrat k době, kdy jsme dárce nemuseli doslova prosit, aby přišli, asi ještě chvíli potrvá,“ myslí si Dušková.

Opravdu prosíme všechny dárce, aby neváhali a přišli darovat.
Daniela Dušková, primářka transplantačního oddělení VFN

Nedostatek transfuzní krve trápí nemocnice po celé republice, varuje ministerstvo zdravotnictví. „Ať už jste pravidelnými dárci, nebo o darování krve třeba jen uvažujete, zeptejte se ve svém regionu, zda nepotřebují právě vaši pomoc,“ vyzývá na Twitteru.

Aktuální nedostatek transfuzních přípravků napříč prakticky celou Českou republikou má ještě jeden důvod. Nemocnice usilují o co nejrychlejší obnovení plánované péče a snaží se dohnat zákroky, které musely odložit. Nezbytnou podmínkou toho je však právě zajištění transfuzních přípravků.

Foto: Novinky

Nemocnice prosí dárce o krev.

„Transfuzní přípravky mají omezenou dobu použitelnosti, nelze tedy vytvářet velké zásoby předem,“ doplňuje důvody současné situace doktorka Lucie Langmeierová a primářka Dušková dodává: „Situace se blíží k bodu, kdy by mohl nastat problém a my bychom museli začít odkládat plánované zákroky znovu. Aby taková situace nenastala, opravdu prosíme všechny dárce, aby neváhali a přišli darovat.“ Na osm týdnů se ve VFN zkrátil i interval mezi jednotlivými odběry krve.

Zásoby krve se tenčí, varují nemocnice. Dárci se bojí

Domácí

Prodělaný covid ani očkování nevadí

S ohledem na kapacitu VFN je potřeba počty odběrů a krevních zásob vrátit na běžnou úroveň, kdy jsou pracovníci fakultního transfuzního oddělení schopni denně připravit 150–200 nejrůznějších transfuzních přípravků určených k léčbě nemocných včetně rekonvalescentní plazmy pro pacienty s koronavirem.

Přijít může každý zdravý člověk od 18 let věku. Pokud dárce prodělal koronavirus, měl by mít ukončenou izolaci a být po ochranné lhůtě.

Stálí dárci i prvodárci, kteří tvoří asi 10 % z celkového počtu, jsou proto skutečně vítáni. „Přijít může každý zdravý člověk od 18 let věku,“ vysvětluje Langmeierová s tím, že problémem není ani očkování či prodělaná nemoc covid-19.

Plánujete jít poprvé darovat krev? Připravte se na to

Zdraví

„Pokud dárce prodělal koronavirus, měl by mít ukončenou izolaci a být po ochranné lhůtě. U nemoci s lehčím průběhem stačí dva týdny po ukončení izolace, pokud byl průběh závažnější, doporučuje se alespoň jeden měsíc. Zdravotní stav každého dárce se posuzuje individuálně.“

U očkování pak podle Langmeierové záleží na typu vakcíny: „Obecně lze říct, že dárce může 28 dní po očkování přijít darovat krev. Například u vakcíny Pfizer/BioNTech, která je v ČR velmi častá, však stačí pauza pouhých 7 dní po aplikaci každé dávky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám