Hlavní obsah

Příbram stopla megalomanskou přestavbu aquaparku

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Velkorysá, až megalomanská přestavba příbramského akvaparku se konat nebude. Vedení města zastavilo práce na přípravách projektu rekonstrukce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Příbramský bazén se musí opravit, plány jsou teď ale střídmější

Článek

V minulém volebním období byla zvolena nejrozsáhlejší varianta, která zahrnovala například vodní svět s atrakcemi, saunový svět, saunovou zahradu, nové plavecké dráhy. Tato varianta původně počítala s investicí do 300 milionů korun. Jenomže náklady postupně narůstaly a už se pohybovaly kolem půlmiliardy korun.

„K výčtu důvodů pro přehodnocení záměru je nyní třeba přidat také aktuální situaci, kdy město musí pracovat s omezenými příjmy,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka (za ANO).

Chceme nižší cenu a zejména nižší provozní náklady.
Jan Konvalinka, starosta

Kromě toho se neosvědčil postup, jaký radnice zvolila při vyhlašování veřejné zakázky. Vedení města chtělo nejprve znát cenové nabídky dodavatelů stavby, teprve pak by se schválilo, zda se vůbec bude něco stavět. Obvyklé je přitom na základě už vybraného a odsouhlaseného projektu vybrat dodavatele. Vznikla tak nepřehledná situace. „Bohužel selhal model, kdy bychom se rozhodovali o realizaci zakázky až v okamžiku znalosti ceny,“ připustil starosta.

Bazény jsou díky chloru bezpečné, stejně však zřejmě otevřou až v červnu

Ekonomika

Rada města by nyní měla předložit nový záměr. „Chceme nižší cenu a zejména nižší provozní náklady. Bazén by měl být maximálně pasivní, aby se využívaly solární a alternativní zdroje energie,“ nastínil Konvalinka.

Technologie a náklady na provoz, například na ohřev vody, považuje město za nejbolestivější část stavby, na kterou se chce soustředit. „Při řešení úspory energií je navíc větší šance získat dotace,“ dodal místostarosta Martin Buršík (ANO).

Bazén by měl sloužit hlavně pro školní, sportovní a rekreační plavání. Menší důraz se bude klást na další rekreační atrakce, jako jsou sauny či vířivky. I ty by sice měly u bazénu být, ale ne tak rozsáhlé. „Vše by mělo být pod jednou střechou, aby se nemuselo příliš hýbat s dispozicemi budovy,“ doplnil starosta. Řešit se příliš nebude ani venkovní koupaliště a brouzdaliště.

Město musí postupovat rychle, aby se stav technologií dál nezhoršoval a bazén se udržel provozuschopný hlavně kvůli školám, které mají výuku plavání povinnou. Podle místostarosty Buršíka chce vedení města nejpozději v září předložit nový záměr zastupitelstvu.

Bazén je nyní zavřený kvůli koronavirové pandemii. „Od 29. května se otevře jen venkovní bazén, sauna bude v provozu v úterý, středu a čtvrtek. Krytý bazén zůstává zavřený,“ doplnila mluvčí radnice Eva Švehlová.

Reklama

Související články

Zloděj ukradl na Jičínsku dřevěnou saunu

Krádež sauny vyšetřují policisté na Jičínsku. Dosud neznámý zloděj rozebral část sauny a odnesl i vybavení. Škodu majitel vyčíslil na 70 tisíc korun.

Výběr článků

Načítám