Hlavní obsah

Starostové zvažují protest, nechtějí přijít o miliardy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup vlády a ministerstva financí, které podporu živnostníků, tzv. pětadvacítku, chtějí financovat i z peněz určených pro kraje a obce, nenechává v klidu starosty. Samosprávy by totiž měly přijít až o patnáct miliard korun. Starostové se s tím nechtějí smířit a zvažují i demonstraci v Praze.

Foto: Novinky

Stanislav Polčák (STAN)

Článek

Představitele samospráv pobuřuje zejména to, že z ministerstva financí (MF) zní, že obce a kraje mají dost peněz. „Územní samosprávní celky budou mít i letos dostatek finančních prostředků.

Obce a kraje mají na svých bankovních účtech celkem 302 miliardy korun. Hospodaření územních samospráv skončilo v loňském roce přebytkem ve výši 31,4 miliardy. Obce a kraje tak mohou bez obav realizovat rozvojové záměry předpokládané pro letošní rok, a to i v případě meziročního poklesu daňových příjmů obcí a krajů,“ řekl mluvčí MF Zdeněk Vojtěch.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) však kontruje. „Rozčiluje nás, jak ministerstvo hovoří o tom, že obce mají vysoké přebytky na účtech. To se totiž týká jen některých velkých obcí, jako je Praha nebo krajská města. Jenže to už neplatí pro malé obce a těch je většina. A pokud samosprávy přijdou o patnáct miliard, tak to dopadne tvrdě právě na ty malé,“ řekl Právu.

Schillerová nevyloučila další zadlužování, malým firmám pomůžou i obce

Domácí

Podle něj rozhořčení starostové mluví o demonstraci v Praze. „Nadzvedlo je to ze židle, chtějí proti takové nespravedlnosti protestovat. Jen za dnešek k tomu mám desítky zpráv od starostů. Mluví o tom, že bychom měli uspořádat demonstraci,“ prohlásil Polčák.

„Vláda docílí toho, že regionální ekonomiku nerozhýbá, to bude mít dopad na malé a střední podnikatele a živnostníky v obcích. Udělá stejnou chybu jako Nečasova vláda, tedy že v době krize ekonomiku zaškrtí. Přitom když obce stát podpoří, tak se mu to vrátí,“ tvrdí.

Resorty slibují dotace

Ministerstvo ale obavy samospráv nesdílí. „Na financování svých investic mohou vy­užít rezervy na účtech či levné bankovní úvěry. Rovněž tak bude možné použít speciální dotační výzvy, které plánují jednotlivá ministerstva právě ve vztahu k obcím a krajům, a to zejména na projekty s větším multiplikačním efektem,“ doporučil mluvčí ministerstva.

Starostové vyzývají vládu, aby otevřela lázně evropským klientům

Domácí

Polčák ale tvrdí, že už teď mají případy obcí, kterým banky napsaly, že musí být opatrné, a proto jim úvěr nedají. „Navrhli jsme proto vládě, aby provedla změnu rozpočtového určení daní, nebo ať kompenzace pro OSVČ udělá jinak, jako zvláštní nárok ve státním rozpočtu,“ dodal Polčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám