Hlavní obsah

Lidi v okolí hotelu InterContinental znepokojuje demontáž 35 tun azbestu

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demontáž mnoha tun nebezpečného azbestu použitého pod fasádou bývalého hotelu InterContinental znepokojuje okolní obyvatele. Dodavatel stavby, Metrostav i hlavní město sice tvrdí, že práce běží podle hygienických předpisů, ale místní lidé jsou svědky něčeho jiného.

Při rekonstrukci hotelu InterContinental se našel nebezpečný azbestVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Azbest je karcinogenní látkou a uvolňuje se do vzduchu v podobě vláken. O rekonstrukci hotelu rozhodli jeho majitelé, miliardáři Pavel Baudiš, Eduard Kučera a Oldřich Šlemr.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce hotelu InterContinental v Pařížské ulici.

„Práší se z toho, nemají to přikryté“

Situaci na místě monitoroval předseda spolku Občané Prahy 1 Tomáš Bajusz. „Práší se z toho, nemají to přikryté. Někdo z dělníků má ochranný oblek, někdo ne, kousek vedle je základní škola,“ popsal Právu Bajusz.

InterContinental se nestal památkou

Domácí

Na stavbu v úterý zamířila i policie, práce byly na chvilku pozastaveny. Mezitím Metrostav oznámil, že postupuje podle hygienických předpisů, odsouhlasených hygieniky. „Panely jsou demontovány vcelku a separace pak probíhá na specializovaném pracovišti,“ řekl ředitel jedné z divizí Metrostavu Martin Sirotek.

Měřili ovzduší

Podle magistrátu azbest obsahovaly panely na fasádě pod okny, výtahové šachty. „Zároveň s demontáží se měří přítomnost azbestových látek v ovzduší, což zatím bylo s negativním výsledkem,“ uvedl magistrát v tiskové zprávě. Podobně se vyjádřili pražští hygienici i Metrostav.

Spolek Občané Prahy 1 však na video zaznamenal, jak se nezabalené azbestové panely spouštějí do nezakrytého kontejneru. Jiného z místních, Pavla Berana příliš neuklidnila informace o výsledcích měření azbestu v ovzduší u InterContinentalu.

Majiteli hotelů InterContinental a Holiday Inn stoupl zisk

Ekonomika

„U nás se řeší každá klička na okně. Pak se najednou povolí taková stavba v památkové rezervaci a člověk ztratí iluze, je na rozpacích, jestli vše funguje, jak má,“ reagoval Beran..

Situace polekala i sousední Základní školu Curieových, jejímu vedení se dostalo ujištění, že nebezpečí nehrozí.

Vyloučit riziko

Azbest z InterContinentalu má na své skládce zlikvidovat společnost Ekologie Lány. Likvidace se podle Kostihy bude řídit požadavky zákona. Pokud některý z dělníků neoblékl ochranný oblek, je to v rozporu s pracovními předpisy, doplnil mluvčí Metrostavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce hotelu InterContinental v Pařížské ulici.

Jako výjimečný doklad brutalismu byl hotel InterContinental i s okolím navržen na prohlášení za kulturní památku. Ministerstvo však návrhu nevyhovělo. Proti záměru majitelů hotelu umístit na sousední náměstí Miloše Formana čtyřpodlažní prosklený Brand Store se odvolalo po četných protestech veřejnosti hlavní město.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutalismus v galerii i dokumentu

Ohroženou brutalistickou architekturu v české metropoli představuje Národní galerie Praha nejen na výstavě ve Veletržním paláci, kterou po zmírnění opatření...

Výběr článků

Načítám